Mariborčanu, sicer članu Štajerske varde, zaporna kazen za posilstvo

Črna kronika 11. Apr 202211:09 1 komentar
Sodišče
PROFIMEDIA

Na mariborskem okrožnem sodišču se je v petek končalo ponovljeno sojenje 54-letnemu Mariborčanu. Zaradi posilstva mlajše ženske so ga obsodili na tri leta in deset mesecev zapora, a sodba še ni pravnomočna. Sodišče je odločilo tudi, da se 54-letniku do pravnomočnosti sodbe podaljša pripor.

54-letni Mariborčan, sicer tudi član Štajerske varde, naj bi se aprila lani z mlajšo žensko udeležil shoda proti epidemiološkim ukrepom, nato naj bi se odpravila v njegovo stanovanje. Tam naj bi jo posilil, ženska pa se je naslednje jutro zateklo v zdravstveno ustanovo. 54-letniku so kriminalisti isti dan odvzeli prostost.

Mariborsko okrožno sodišče je sojenje začelo avgusta lani, oktobra pa so presodili, da je Mariborčan zagrešil spolno zlorabo slabotne osebe in določili zaporno kazen v višini enega leta in dveh mesecev. Tožilstvo ga je sicer obtožilo posilstva, ampak je sodišče obtožbo posilstva prekvalificiralo, ker je bila žrtev opita. Sodišče je ob izreku sodbe sklenilo tudi, da odpravi pripor in ga takoj izpusti. Na sodbo sta se pritožila obramba in tožilstvo.

Višji sodniki so po poročanju Večera pritrdili pritožbi tožilstva, da pri osumljencu obstaja ponovitvena nevarnost, zato so ga ponovno priprli. Ob tem so sodbo razveljavili po uradni dolžnosti, ker je bila slabo obrazložena in v nasprotju sama s seboj, ter jo vrnili na prvo stopnjo. Odločili so tudi, da mora ponovno sojenje steči pred spremenjenim senatom.

Spremenjen kazenski senat je v petek odločil, da dejanje, ki ga je storil mlajši ženski, ni bilo spolna zloraba slabotne osebe, kot so razsodili v prvem sojenju, ampak posilstvo, poročata Večer in Slovenske novice. Tožilec je predlagal kazen štiri leta in pol zapora, sodnica pa je tožilstvu pritrdila glede kaznivega dejanja, ni pa sledila višini kazni. Sojenje je bilo zaprto za javnost, še piše Večer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje