Mehiško igralko ustrelili, ko je čakala na sina

Črna kronika 17. Dec 202109:38 > 09:43 0 komentarjev
Tania Mendoza
INSTAGRAM

Mehiko pretresa nov primer femicida. V torek je umrla 42-letna igralka in pevka Tania Mendoza, ki jo je med čakanjem na sina pred športnim kompleksom z motorja večkrat ustrelil neznan moški. Policija ni še nikogar aretirala, prav tako še niso znani motivi za umor. Mendozi so s smrtjo grozili že vse od leta 2010, ko so jo skupaj z možem in takrat šestmesečnim sinom ugrabili ter zahtevali večje količine denarja.

V torek je v mehiški zvezni državi Morelos umrla igralka in pevka Tania Mendoza. Medtem ko je z drugimi starši čakala na sina pred športnim kompleksom, kjer je treniral nogomet, sta se z motorjem pripeljala dva oborožena moška.

Eden izmed njiju je nanjo večkrat streljal, potem pa sta skupaj pobegnila, poroča BBC.

Za zdaj še ni jasno, kdo stoji za umorom, prav tako niso znani možni motivi za umor, poročajo mediji. Policija je po streljanju začela iskati osumljence, aretirala pa še ni nikogar, poroča BBC. Na uradu državnega tožilstva pravijo, da bodo primer preiskovali kot femicid, več podrobnosti pa niso navedli.

42-letna Mendoza je zaslovela leta 2005 z vlogo v filmu La Mera Reyna del Sur. Nastopila je tudi v številnih telenovelah, v zadnjih letih pa se je osredotočila na pevsko kariero in izdala pet glasbenih albumov, poroča BBC.

Pred enajstimi leti z možem in sinom ugrabljeni

Mendozi je smrt grozila že leta 2010, ko so jo skupaj z možem in takrat šest mesecev starim sinom ugrabili. Ugrabitelji so jih takrat odpeljali na posestvo, kjer so jih zadrževali več ur in jim z zahtevo po večji količini denarja grozili s smrtjo. Na koncu so jih ugrabitelji le izpustili, ko se je družina vrnila domov, pa je opazila, da je bila njihova hiša oropana, poročajo mediji.

Od takrat je znana pevka in igralka oblastem prijavila več groženj s smrtjo.

Epidemija femicida

Uradni podatki kažejo, da je bilo v Mehiki leta 2020 vsak dan umorjenih najmanj deset žensk. Organizacija za človekove pravice Amnesty International je navedla, da je država v stanju “šokantne epidemije”. V približno tretjini primerov umorov žensk je namreč šlo za femicid oziroma namerni umor zaradi spola žrtve. Torej je leta 2020 zaradi tega umrlo 940 žensk. Primeri so redko preiskani, večina storilcev pa ostane nekaznovanih, dodaja organizacija.

Stopnja kriminala je v državi že dolgo visoka, večina nasilja pa je povezanega z narko karteli. Tudi pogostost femicidov je vedno bolj skrb vzbujajoča, oblasti pa niso uspešne pri preprečevanju umorov žensk, kljub temu da je stopnja ozaveščenja o problematiki v tamkajšnji družbi visoka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!