Minister udaril po mizi, zahteva poročilo in načrt

Črna kronika 19. Feb 202418:42 4 komentarji
Incident v Fazaneriji
Incident v Fazaneriji (Foto: Jure Banfi)

Ogorčenje po nedeljskem hudem incidentu v Fazaneriji ne pojenja. Med tekmo prve lige Telemach, na kateri sta se merila Mura in Maribor, je iz navijaškega sektorja mariborskih Viol ob rob igrišča, kjer so se ogrevali Murini igralci, poletela pirotehnika in poškodovala sedem ljudi, med njimi celo otroka, ki je ob igrišču pobiral žoge. Zdaj se je oglasil tudi notranji minister Boštjan Poklukar, ki od policije zahteva poročilo, še v tem tednu pa bosta skupaj z ministrom za šport Matjažem Hanom sedla s pristojnimi institucijami, da bi prišli do načrta, kako takšne incidente v prihodnje preprečiti.

Ogorčenje po nedeljski tekmi med Muro in Mariborom zaradi hudega navijaškega izgreda ne pojenja. Iz navijaškega sektorja, kjer so bile mariborske Viole, je namreč v 58. minuti ob rob igrišča v Murski Soboti, kjer so se ogrevala Murini igralci, poletelo pirotehnično sredstvo. Šlo je za tako imenovani “topovski udar“.

Po zadnjih podatkih policije je bilo poškodovanih kar sedem ljudi, šest članov NS Mure, lažje telesne poškodbe pa je utrpel celo otrok, ki je ob igrišču pobiral žoge. 

Najhuje sta poškodovana Tilen Ščernjavič in Niko Kasalo, ki praktično ničesar nista slišala, imela naj bi hujše opekline. Med poškodovanimi iz NŠ Mura pa so tudi Žiga Laci, Robert Čakš, Luka Turudija in Murin kondicijski trener Gal Ribič. 

“V imenu mesta, po katerem nosi ime naš legendarni nogometni klub, se opravičujem vsem poškodovanim in prizadetim,” je že v nedeljo zvečer sporočil mariborski župan. Ostro je to dejanje obsodil tudi premier Robert Golob in jasno dejal, da nasilje v športu nima kaj iskati, podobno je dejal minister za šport Matjaž Han, murskosoboški škof Peter Štumpf pa je med drugim pristojne pozval, naj hitro in učinkovito ukrepajo takoj.

Tekma v Fazaneriji
Tekma v Fazaneriji (Foto: Uroš Skaza)

Oglasile so se tudi Viole, ki trdijo, da je pri njih “pirotehnika nezaželena in interno prepovedana.” In dodajajo, da če se bo izkazalo, da je storilec njihov član, bodo z njim opravili tudi v navijaški skupini sami, se pa ob tem tudi Viole opravičujejo vsem poškodovanim in verjamejo, kot so zapisale, “da se kaj podobnega ne bo nikoli več ponovilo.”

Zdaj se je oglasil še notranji minister Boštjan Poklukar in sporočil, da je prek direktorata za policijo in druge varnostne naloge zahteval poročilo policije o njihovih ukrepih v povezavi z varovanjem nogometne tekme v Murski Soboti. Tudi on je najostreje obsodil to nasilje na tekmi in poudaril, da je do nasilja treba imeti ničelno toleranco.

Dodal je še, da se bosta z ministrom Hanom še v tem tednu sklicala sestanek s pristojnimi inštitucijami, “s katerimi bomo razpravljali, kako bi lahko tovrstna dejanja v prihodnje preprečili.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje