Premier Golob ogorčen in z jasnim sporočilom: “Nasilje nima v športu kaj iskati”

Slovenija 19. Feb 202415:22 > 16:21 4 komentarji

Včerajšnji incident na nogometni tekmi v Prekmurju, v katerem je bilo poškodovanih sedem ljudi, lažje poškodbe pa je utrpel tudi otrok, je ostro obsodil premier Robert Golob. "Huliganstvo in nasilje nimata kaj iskati v športu," je jasen Golob. Odzvala sta se tudi murskosoboški škof Peter Štumpf ter minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Medtem je inšpektorat za šport že uvedel inšpekcijski nadzor.

Po včerajšnjem incidentu, ki je pretresel prekmursko prestolnico, se vrstijo odzivi zgroženosti.

Mariborski navijači so v 58. minuti ob rob igrišča v Murski Soboti odvrgli pirotehnično sredstvo, imenovano “topovski udar“. Po zadnjih podatkih policije je bilo poškodovanih sedem ljudi, lažje telesne poškodbe je utrpel tudi otrok.

Dogodek je ostro obsodil premier Robert Golob.

“Izrazil bi ogorčenje in obsodbo za dogodke na včerajšnji nogometni tekmi. Huliganstvo in nasilje nimata kaj iskati v športu,” je bil oster premier. Vsem poškodovanim je zaželel čimprejšnje okrevanje. Izjavo si lahko ogledate na vrhu članka.

“Huliganstvo ni navijaštvo, ampak je navadno barbarstvo”

Na incident se je odzval tudi murskosoboški škof Peter Štumpf.

“Huliganstvo je treba zaustaviti – takoj in povsod,” je svoj odziv naslovil škof Štumpf. Nedeljsko dogajanje v Fazaneriji ga je globoko prizadelo in užalostilo. “Lep športni dogodek se je sprevrgel v hudo nasilje. Šlo je torej za namerno dejanje poškodovanja oseb, ki pomeni kriminalna dejanja in zato tudi kazensko odgovornost. Žal mi je za vse poškodovane in jim želim čimprejšnje okrevanje,” je zapisal v sporočilu za javnost, ki ga je objavil časnik Vestnik.

Huliganstvo po njegovih besedah nima nič opraviti s športom. “Huliganstvo ni navijaštvo, ampak je navadno barbarstvo. Ekipa, ki ima za seboj huligane, in to tudi dobro ve, ne izpolnjuje nobenih pogojev, da bi lahko nastopila in igrala,” je bil oster. “Dokler se tukaj ne bodo postavile meje, se bo šport, predvsem pa nogomet, vse bolj kriminaliziral in to brez ovir. Nadaljevanje tega vodi v čisto navadno gladiatorstvo, ki zahteva žrtve, v skrajnosti na žalost tudi smrt,” je dodal.

Škof poudarja, da je ključna preventiva. “Odpravljanje posledic po tragičnih dogodkih pomeni zgolj hinavski poskus opravičevanja tistih, ki niso poskrbeli, da se nasilje ne bi zgodilo,” je navedel.

Peter Štumpf
Škof Peter Štumpf (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Pristojne poziva, da takoj odločno in učinkovito ukrepajo. “Tragičen dogodek v Fazaneriji je sprožil alarm, ki vse prebuja iz sanjskosti nogometa, ki je bil tudi tokrat zlorabljen za hudo nasilje. Če bodo v naša mesta še naprej prihajali huligani, potem so to nedeljo v Fazaneriji poleg alarma zazvonili tudi pogrebni zvonovi temu čudovitemu in nadvse lepemu športu, njegovemu navijaškemu duhu in tekmovalnosti na Slovenskem. Še je čas, da huliganstvo zaustavimo in mirno in veselo gremo na tekme,” je zaključil.

Minister Han o ničelni toleranci nasilja

Tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je ostro obsodil incident in izrazil ničelno toleranco do nasilja in nesprejemljivega vedenja.

“Včeraj bi moral biti praznik nogometa in veselja. Namesto tega smo bili priča izbruhu huliganstva. Ostro obsojam vsakršno nasilje in nesprejemljivo obnašanje kogarkoli in kjerkoli v športu, kar vnaša nestrpnost in sovraštvo med ljudi,” je zapisano v sporočilu za javnost.

Han je poudaril pomen športa. “Šport nas združuje in povezuje ter ima pomembno vlogo pri spodbujanju solidarnosti, strpnosti in odgovornosti v družbi. Obenem je šport pomemben motivator pri vzgoji naših otrok in mladine ter pooseblja pozitivne vrednote, kot so pogum, vztrajnost, solidarnost, sodelovanje in timski duh. Ena najpomembnejših pa je spoštovanje. Spoštovanje vsakogar – tudi takrat, ko zmaguje nasprotnik. Ne nazadnje, to je šport,” je še zapisano.

SD o ministrici Dominiki Švarc Pipan
Matjaž Han (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Tudi minister je poškodovanim zaželel čimprejšnje okrevanje in obenem posvaril, da bi se lahko dogodek končal tragično. “Na tekmi so bili tudi otroci in starejši. Ob takšnem ravnanju nihče ne more ostati ravnodušen,” je dodal.

Ob tem je pristojne institucije pozval, naj raziščejo nesprejemljivo dogajanje ter ugotovijo napake pri zagotavljanju varnosti udeležencev, nato pa odločno ukrepajo proti povzročiteljem. “Navijaške skupine, športne klube, krovne športne ter druge organizacije, ki sodelujejo pri izvedbi in varovanju tekem v Sloveniji, pa pozivam, da v okviru svojih pristojnosti in aktivnosti zagotovijo ustrezno varnost, predvsem pa naredijo več na osveščanju in dvigu kulture navijanja in športnega obnašanja,” je sklenil.

Minister je danes o incidentu govoril z vodstvom Nogometne zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije. Inšpektorat za šport pa je uvedel postopek, v katerem bo preveril, ali je bila športna prireditev organizirana v skladu z zakonodajo o organizaciji športnih prireditev. Inšpektorat v tem postopku sodeluje tudi s policijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje