Župan se opravičuje: “Že desetletja kot družba opazujemo zlorabo športa”

Slovenija 18. Feb 202421:32 > 22:01 9 komentarjev
Mariborski župan Saša Arsenovič
Mariborski župan Saša Arsenovič (Foto: Jure Banfi/BOBO)

Potem ko je bilo v navijaškem incidentu na nogometni tekmi med Muro in Mariborom poškodovanih šest članov murskosoboškega kluba, se je oglasil mariborski župan Saša Arsenović. "V imenu mesta, po katerem nosi ime naš legendarni nogometni klub, se opravičujem vsem poškodovanim in prizadetim," je zapisal.

Današnja nogometna tekma Prve lige Telemach v Murski Soboti med Muro in Mariborom se je zaključila predčasno. Tekmo so odpovedali, potem ko je bilo v navijaškem incidentu zaradi pirotehnike poškodovanih šest članov murskosoboškega kluba.

Ob prekinitvi tekme v 58. minuti je Maribor proti Muri vodil z 2:0. Takrat je odjeknila močna eksplozija ob igrišču, kjer so se ogrevali predvsem Murini igralci. Najbolj sta jo skupila Tilen Ščernjavič in Niko Kasalo, ki praktično ničesar ne slišita in sta močno poškodovana, saj imata hujše opekline. Med poškodovanimi so tudi Žiga Laci, Robert Čakš, Luka Turudija in Murin kondicijski trener Gal Ribič. Skupno je na urgenci končalo šest oseb.

Pri Muri so takoj po tekmi poudarili, da so pretreseni. “Začasna izguba sluha, močni glavoboli, opekline po nogah pri dveh nogometaših so zgolj nekatere od posledic tega dejanja. Vseh šest je moralo po pregledu na soboški urgenci na nadaljnje preiskave v UKC Maribor,” so zapisali pri Muri v sporočilu za javnost. Dodali so, da verjamejo, da bo Nogometna zveza Slovenije v tem primeru primerno in ostro ukrepala ter pokazala ničelno toleranco do tovrstnih ekscesov.

Opravičilo župana

“V imenu mesta, po katerem nosi ime naš legendarni nogometni klub, se opravičujem vsem poškodovanim in prizadetim,” je na Facebooku zapisal mariborski župan Saša Arsenović. “Že desetletja kot družba opazujemo zlorabo športa, ki ne škodi le temu, ampak tudi družbi, kjer je šport del nacionalne identitete,” je poudaril in pozval “ne samo navijaške skupine, ampak tudi klubske funkcionarje, nogometno zvezo, zakonodajne organe in organe pregona, da skupaj poskrbimo za to, da bo obisk stadiona vir športnih užitkov, prijetnega druženja in veselih spominov”.

Da dogodek obžalujejo in ostro obsojajo, so poudarili tudi v nogometnem klubu Maribor. “Dogodka, kot se je zgodil danes v Murski Soboti, ne pomnimo in upamo ter verjamemo, da se več nikdar ne bo. Igralcem in članom NŠ Mura, ki so utrpeli poškodbo med pokom ob robu igrišča, želimo uspešno, čim hitrejše okrevanje. “Z željo, da se v prihodnje znova pomerimo le v športnem boju na igrišču in brez prisotnosti dejavnikov, ki ne sodijo na stadione ter nimajo nobene skupne točke z nogometom,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so pojasnili pri policiji, sta se organizator prireditve in predstavnik Nogometne zveze Slovenije odločila, da bosta nogometno tekmo prekinila, zato so organizatorji pozivali mariborske navijače k zapustitvi stadiona. “Nekateri posamezniki, člani Viol, so poziv organizatorja upoštevali, drugi pa so stadion začeli zapuščati šele po pozivu varnostne službe in opozorilih policistov,” so sporočili policisti.

“Javno prireditev je policija z vidika varnosti ocenila kot dogodek srednjega tveganja in je bila varovana v skladu s sprejetim načrtom,” so še zapisali pri policiji. Kot so dodali, so pri izvajanju nalog v zvezi z omenjeno tekmo v dveh primerih odkrili prepovedano drogo in v dveh primerih prepovedano pirotehniko.

Predstavnik Policijske uprave Murska Sobota je v izjavi po tekmi poudaril, da so dva ali tri kršitelje izsledili in jih identificirali, v prihodnjih dneh pa bodo pregledali še nadzorne posnetke, ugotovili okoliščine in zbrali druge dokaze. Zaradi poškodb igralcev in kondicijskega trenerja gre pri tem za sum povzročitve splošne nevarnosti, pri čemer so policisti že zaslišali nekaj očividcev, tudi glede poškodovanja lastnine. Uporabili so prisilna sredstva zoper devet oseb, “a najmilejša, torej telesno silo”. Preiskava poteka tudi glede organizacije tekme, pri čemer gre za sum kršitve zakona o javnih zbiranjih, pri čemer globa za organizatorja v primeru krivde znaša 500 evrov, za njegovo odgovorno osebo pa 250 evrov, so dodali pri Policijski upravi Murska Sobota.

NZS: Ločnica med navijaštvom in huliganstvom.

Z Nogometne zveze Slovenije (NZS) so sporočili, da so zaradi dogodka ogorčeni in pretreseni. Želijo in upajo, da poškodovani zaradi nepremišljenega, sramotnega dogodka ne bodo nosili dolgoročnih posledic. “Vsem želimo čim hitrejše okrevanje,” so zapisali.

“Obenem nam je žal, da se je tekma spremenila v dogodek, ki meče slabo luč na slovenski klubski nogomet in odvrača iskrene nogometne navdušence in družine od ogleda tekem v živo. Incident najstrožje obsojamo in verjamemo, da bodo storilca poleg disciplinske odgovornosti pod okriljem NZS doletele tudi najostrejše sankcije pristojnih organov,” so poudarili.

Kot še pravijo na NZS, bo treba nujno potegniti jasno ločnico med navijaštvom in huliganstvom. “In čas je, da se problema lotimo skupaj z vsemi deležniki. Današnji dogodek je dodaten signal, da je na tem področju potrebna sistemska in celovita ureditev,” so še zapisali pri NZS in zaključili, bo usoda tekme znana v najkrajšem možnem času, po odločitvi vodje tekmovanj NZS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje