Na delu drzni tatovi: “Nekaterim poberejo vse prihranke”

Črna kronika 15. Mar 202410:17 > 13:44 3 komentarji
Drzne tatvine
Foto: PROFIMEDIA

Policijska uprava Ljubljana znova poroča o primerih drznih tatvin. Neznani storilec, ki se je izdajal za telekomunikacijskega serviserja, je starejši žrtvi na njunem domu zamotil s pogovorom, drugi storilec pa je medtem v hiši kradel. Gre za zelo prefinjen in pretkan način, opozarja policija: "Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja."

Policisti PU Ljubljana so znova obravnavali dve drzni tatvini. Prva se je zgodila v četrtek na območju Trbovelj, druga pa dan prej na območju Šiške. V obeh primerih je neznani storilec, ki se je izdajal za telekomunikacijskega serviserja, s pogovorom zamotil starejša oškodovanca, medtem pa je drugi storilec vstopil v hišo in kradel.

V Trbovljah je odtujil denar, v Šiški pa nakit in tako lastnika oškodoval za nekaj sto evrov. “S kraja sta se storilca na območju Trbovelj odpeljala z večjim temnejšim, v Šiški pa z manjšim belim vozilom,” pojasnjuje policija.

O podobnem primeru poročajo tudi novogoriški policisti. V četrtek je neznanec srednjih let, star med 50 in 55 let, pred hišo v naselju Podbrdo v občini Tolmin domačina najprej ogovoril, nato pa z njim vstopil. Na vsiljiv način mu je začel ponujati izdelke, obenem pa ga prepričeval, da je v slabem zdravstvenem stanju. Nepridipravu je po besedah Policijske uprave Nova Gorica občana uspelo zamotiti z različnimi pretvezami, žrtev pa mu je na koncu prostovoljno izročila gotovino. Storilec se nato z osebnim vozilom odpeljal proti Mostu na Soči.

Storilci kradejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da mine kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni, pravi policija.

Še več: tatovi nekaterim poberejo vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Žrtve so predvsem starejši občani, storilci pa žrtve zamotijo s pogovorom. Zlažejo se jim, da so serviserji, da bodo popravljali odtoke, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode … Tako jih namreč zvabijo iz hiše. 

Drzne tatvine
Foto: PROFIMEDIA

“Odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti, ki pa je žrtev zamotil, se vljudno poslovi in zapusti kraj,” opisuje policija. Kljub številnim opozorilom in medijskemu poročanju možje v modrem opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni in pozorni do neznancev, ki se prikažejo na vhodnih vratih.

Zato policija občanom znova svetuje, da naj imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. “Hišo oziroma stanovanje vedno zaklenite, ključ pa vzemite s seboj, tudi če stopite samo za vogal,” poziva policija. Bodite pozorni na videz oseb, na njihova oblačila in govor, pa tudi na vozilo, s katerim so se pripeljale. Skušajte si zapomniti znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila. Če se osebe izdajajo za serviserje ali uslužbence telekomunikacijskih podjetij od njih zahtevajte, naj vam pokažejo identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog.

Če kljub previdnosti postanete žrtev kaznivega dejanja, možje v modrem priporočajo, da o tem takoj obvestite policijo na številko 113 ali pa se zglasite na najbližji policijski postaji. “Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo z njimi in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe,” še prosi policija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje