Na pobočju Jalovca plaz zasul turnega smučarja

Črna kronika 17. Dec 202317:15 1 komentar
Jalovec
Foto: PROFIMEDIA

Na območju Jalovca je plaz zasul turnega smučarja. Poškodovanega smučarja so rešili gorski reševalci in ga odpeljali v jeseniško bolnišnico. Agencija za okolje med tem opozarja, da je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1.700 metrov znatna.

Na južnem območju Jalovca v občini Bovec je sredi dneva plaz zasul turnega smučarja. Gorski reševalci iz Bovca in Kranjske gore so z dežurno ekipo gorske reševalne službe z Brnika poškodovanega smučarja oskrbeli in s pomočjo helikopterja Slovenske vojske prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice, poroča center za obveščanje.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso), objavljenih v petek, je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1.700 metrov znatna, to je 3. stopnje na petstopenjski lestvici, nižje pa zmerna oz. 2. stopnje.

Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer se lahko ob manjši obremenitvi sproži manjši ali srednje velik plaz kložastega snega, možno je tudi spontano proženje majhnih in srednje velikih ter posameznih velikih plazov suhega, nesprijetega snega. Nad okoli 2.000 metri so z novim snegom prekrite tudi stare klože.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje