Na sojenju za umor partnerke v Peskovcih pričanje sosede

Črna kronika 18. Maj 202317:18 0 komentarjev
Policijski trak
Foto: Srdjan Živulović/ BOBO

Na murskosoboškem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje zoper Mitjo Oreška zaradi očitkov o umoru zunajzakonske partnerke septembra lani v Peskovcih na Goričkem. Kot poroča regionalni spletni portal Sobotainfo, je senat pod vodstvom sodnika Milana Regvata tokrat med drugim zaslišal sosedo, ki velja za eno od ključnih prič.

Vabljena priča se je po navedbah portala zaslišanju doslej že večkrat izognila, tokrat pa so jo povprašali predvsem o tem, ali je bil obtoženec res bolestno ljubosumen, na kakšen način se je to kazalo in v kakšnem stiku sta bili s pokojno. Kot je povedala soseda, so si bili tako s 35-letno žrtvijo kot z deset let starejšim Oreškom blizu in so se veliko družili, pogosto ju je tudi spraševala, kako sta, ter se z njima pogovarjala. Ob tem je povedala, da so se nekoliko manj srečevali med lanskimi počitnicami, ko so bili njuni otroci pri dedku in babici, takrat pa naj bi se tudi začele njune partnerske težave in ljubosumje.

Priča je po navedbah portala Sobotainfo povedala, da je Oreškovo partnerko julija vprašala, kako je, pa ji je ta rekla, da partner nad njo izvaja psihično nasilje. Po njenem vedenju naj bi v hiši celo namestil kamere, preko katerih naj bi jo opazoval. Priča naj bi se po lastni izpovedi o tem, kako rešiti nastale razmere, z obema poskušala pogovoriti, a je bil na pogovor večinoma pripravljen samo obtoženi, medtem ko se je partnerka tej temi izogibala, še dodaja portal.

Danes 47-letni Orešek je po navedbah iz obtožnice 10. septembra lani partnerki življenje vzel v njuni stanovanjski hiši v Peskovcih. Po trditvah tožilstva je to storil iz ljubosumja med prepirom, ker si je partnerka dopisovala po telefonu z drugim moškim. Najprej naj bi jo davil in dušil z vrečko, nato pa jo nezavestno še zabodel.

Tožilka Jana Rogan je v predstavitvi obtožnice med drugim izpostavila, da je v tem primeru šlo za umor iz nizkotnih nagibov, ki je bil izveden v času, ko sta bila v hiši njuna mladoletna otroka.

Policija je obtoženega sicer ovadila za uboj, a je tožilstvo obtožbe zoper njega zaostrilo. Po dejanju je sicer sam poklical policiste, naj pridejo na njegov naslov, ker je umoril partnerko. Policisti in reševalci so ob prihodu v stanovanjski hiši našli umorjeno.

Orešek doslej na sojenju ni spregovoril, podal je le pisni zagovor, v katerem je med drugim zapisal, da so bili približek idealne družine. Dokler mu ni priznala, da si dopisuje z več moškimi, je bilo vse v redu, zdaj pa da mu je žal in če bi lahko zavrtel čas nazaj, ne bi naredil tega, kar je.

Kljub temu na predobravnavnem naroku ni priznal krivde, ker mu je tožilka očitala, da ga je v zločin pognalo bolestno ljubosumje in mu za umor iz nizkotnih nagibov v zameno za priznanje krivde ponudila kazen 19 let zapora. Obtoženi sicer ne zanika, da je storil kaznivo dejanje, njegov zagovornik Mojmir Šafarič pa meni, da gre kvečjemu za kaznivo dejanje uboja, in ne umora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!