Najdeno truplo novorojenčka: kaj je ugotovila policija? (VIDEO)

Sobotna informacija, da so v sortirnici blizu Grosupljega našli truplo novorojenčka, je pretresla Slovenijo. Policija je na današnji novinarski konferenci sporočila, da se bodo z opravljeno obdukcijo ugotavljale okoliščine njegove smrti. "V tej fazi še ne moremo pojasnjevati, ali gre za umor ali detomor, saj še niso znani vzroki smrti," je povedal Tomaž Tomaževic, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Ljubljana.

Policisti so bili o najdbi trupla novorojenčka moškega spola obveščeni v soboto, nekaj pred 8. uro zjutraj. Kot je poročala Televizija Slovenija, so truplo našli v sortirnici odpadkov na deponiji Špaja dolina v bližini Grosupljega. Policisti so opravili ogled kraja, obveščena pa sta bila tudi dežurni preiskovalni sodnik in državni tožilec ter zdravnik Inštituta za sodno medicino, ki se ogleda niso udeležili.

Tomaž Tomaževic, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Ljubljana, je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je bilo truplo novorojenčka odpeljano na Inštitut za sodno medicino, kjer se bodo z opravljeno obdukcijo ugotavljale okoliščine smrti novorojenčka.  “V tej fazi še ne moremo pojasnjevati, ali gre za umor ali detomor, saj še niso znane okoliščine smrti,” je dejal.

Tomaževic je ob tem pojasnil, da o detomoru pristojni govorijo takrat, ko je za smrt otroka odgovorna mati neposredno po porodu ali med porodom, ko je še pod njegovim vplivom. “Se pravi, da ne gre za mrtvorojenega otroka,” je ob tem dodal. Za detomor je zagrožena kazen do treh let zapora.

Kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil in ugotavljanje vseh okoliščin dogodka. “Ob tem prosimo vse, ki bi imeli kakršnekoli informacije in bi pripomogle k preiskavi, da to sporočijo na interventno telefonsko številko 113 oziroma na anonimno številko 080 12 00 ali pa o tem obvestijo najbližjo policijsko postajo,” je še pozval Tomaževic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.