Najhujše gorske nesreče: leta 1997 med usposabljanjem umrlo 5 reševalcev

Črna kronika 09. Apr 202320:59 0 komentarjev
gorsko reševanje
Žiga Živulović jr./BOBO

Snežni plaz, ki je danes tik pod vrhom Male Mojstrovke odnesel sedem pohodnikov, pri čemer so se huje poškodovale tri osebe, je le ena od vse bolj pogostih gorskih nesreč pri nas. Leta 1997 je na primer med usposabljanjem v Turskem žlebu nad Okrešljem umrlo pet gorskih reševalcev.

Dopoldne je bilo v nesreči na Mali Mojstrovki poškodovanih pet oseb, trije huje in dva lažje. Vsi poškodovani načeloma ostajajo na zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (dve huje poškodovani osebi) oziroma v Splošni bolnišnici Jesenice, kjer je ena huje poškodovana oseba.

V slovenskih gorah vsako leto umre približno 30 oseb. “Če primerjamo s cestami, kjer je veliko več prometa in je vsako leto nekaj čez sto mrtvih, potem je to ogromno. Medtem ko se ves čas opozarja, koliko ljudi umre na cestah, pa se o smrtnih žrtvah med planinci skorajda ne govori in se s tem ne obremenjujemo,” je leta 2017 za Gorenjski glas dejal takratni predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Janez Potočnik.

Slovenska tiskovna agencija je pripravila pregled nekaterih najhujših gorskih nesreč od leta 1997.

10. junij 1997 – Med usposabljanjem v Turskem žlebu nad Okrešljem je umrlo pet gorskih reševalcev.

11. september 1997 – V severni steni Male Mojstrovske sta se smrtno ponesrečila mlada člana alpinističnega odseka z Jesenic.

24. junij 2006 – Pri sestopanju skozi Ozebnik med Velikim in Srednjim Rokavom je planinka padla po zelo strmem snežišču in med drsenjem podrla planinca, ki sta prečkala snežišče nekoliko nižje. Planinka in eden od planincev sta umrla na kraju nesreče.

23. avgust 2015 – Pri vzponu na Mangart se je smrtno ponesrečila češka planinka, med Domom Valentina Staniča pod Triglavom in grebenom Rjavine pa je zdrsnil planinec.

1. november 2015 – Med planinskima postojankama Staničev dom in Kredarica so našli dva mrtva planinca.

3. avgust 2019 – Pri vzponu na Spodnji Rokav na območju Mojstrane se je zaradi padca s stene na višini okoli 2200 metrov smrtno ponesrečil slovenski gornik, tuji gornik pa je pri sestopu s Triglava padel z večje višine proti Planiki.

13. in 14. februar 2021 – Pod snežnim plazom na italijanski strani Kanina je 13. 2. umrl slovenski turni smučar, v dveh ločenih snežnih plazovih 14. 2. pa so na Storžiču umrli trije alpinisti.

15. in 16. januar 2022 – V Bosovi grapi v Kamniško-Savinjskih Alpah je 15. 1. zaradi zdrsa umrl hrvaški državljan, pri sestopu z Malega Triglava sta 16. 1. v Snežno konto v dveh ločenih nesrečah v smrt zdrsnila slovenski in tuji državljan, še dva planinca pa sta se smrtno ponesrečila isti večer pri sestopu s Komne.

15. julij 2022 – V večjo skupino planincev, ki so se vračali s Triglava, je na Malem Triglavu udarila strela. Dva sta bila huje poškodovana in so ju rešili s helikopterjem, preostalih 16 lažje poškodovanih pa je ob zdravniškem nadzoru prenočilo na Kredarici.

9. april 2023 – Snežni plaz je tik pod Malo Mojstrovko odnesel pet slovenskih planincev, dva v skupini sta se mu izognila. Trije gorniki so se pri tem huje poškodovali in so bili s helikopterjem prepeljani v bolnišnico, dva pa lažje. Reševanje je bilo zaradi težkih vremenskih razmer, od megle, vetra do snežnih padavin, zelo oteženo, trajalo je sedem ur.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!