Gorski reševalci po sedemurni akciji: Vreme ni bilo primerno za obisk gora

Črna kronika 09. Apr 202317:50 > 20:10 1 komentar
reševalci
N1

Skupno 53 reševalcev je v obsežni reševalni akciji, ki je trajala približno sedem ur, z Male Mojstrovke uspešno rešilo sedem slovenskih planincev, ki jih je dopoldan odnesel snežni plaz. Po prvih informacijah so bili pohodniki sicer primerno opremljeni, medtem ko vreme za odhod v gore ni bilo najbolj primerno. Kaj je bil vzrok za to, da se je plaz sprožil, predstavniki gorskih služb še ne vedo. Prav tako še zbirajo informacije, zakaj je sploh prišlo do pohoda v tej smeri.

Na Mali Mojstrovki se je zaključila obsežna večurna reševalna akcija, v kateri so rešili sedem slovenskih planincev, ki jih je dopoldan odnesel snežni plaz. Vsi so nesrečo preživeli, je pa med njimi pet poškodovanih, od teh trije huje in dve osebi lažje. Vsi naj bi ostali v bolnišnici (od huje poškodovanih sta dve osebi v ljubljanskem kliničnem centru, ena pa v jeseniški bolnišnici), njihova življenja pa niso ogrožena.

V akciji je skupno sodelovalo 53 gorskih reševalcev iz sedmih društev. Med njimi so bili reševalci gorskih reševalnih služb Bovec, Kranjska Gora, Rateče in Mojstrana, vojaški in policijski helikopter s predstavniki združene ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči Gorske reševalne zveze Slovenije in Letalske policijske enote ter policisti gorske policijske enote PU Nova Gorica in PU Kranj.

Klic za intervencijo so dobili ob 9.40 zjutraj, reševalna akcija pa je trajala približno sedem ur. Temu so botrovale izredno težke vremenske razmere, pa tudi število oseb, ki jih je plaz zajel, je povedal podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Klemen Belhar. “Že reševanje enega s takimi poškodbami je precej zahtevno, tako število poškodovancev pa naredi akcijo zares izredno,” je dejal. 

Uspeh akcije po Belharjevih besedah kaže, da so pripravljeni in da gorska reševalna služba deluje dobro. Poudaril je, da helikopterji niso mogli posredovati tako, kot bi si vsi želeli, predvsem zaradi megle, vetra in dežja.

V gorah še vedno “prava zima”

“Nesreča kaže tudi na to, da so razmere v gorah še zelo zimske, še več, prava zima je, hkrati pa prihaja pomlad, kar prinaša nevarnosti v gorah,” je opisal Belhar in poudaril, da se je treba obnašati odgovorno, saj so razmere za odhod v gore zelo zahtevne. “Vreme za obisk gora danes res ni bilo najbolj primerno,” je dejal podpredsednik GRZS Belhar. 

“Ker smo se zavedali, da zna samo reševanje trajati dlje, kot pa je posamezen helikopter sposoben biti v zraku, smo hitro začeli usklajevati z letališčem Bovec za potencialno potrebo po gorivu, česar pa zaradi slabih vremenskih razmer nismo mogli uporabiti,” je opisal predstavnik 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske Matija Zupančič. Zato so preko operativnega centra Slovenske vojske pozvali po cisterno z gorivom, iz katere so ga dotočili v helikopterje. Helikopterja sta reševalce vozila do meje megle, še okoli 300 višinskih metrov do grape so morali opraviti peš.

“Ob prispetju nam je bilo že jasno, da bodo vremenski pogoji zelo zahtevni. V takem primeru nam je v interesu, da čim več reševalcev spravimo čim bližje ponesrečencem,” je še opisal Zupančič. “Z vsakim odlaganjem reševalcev smo prišli malo višje, malo nižje, dosti opreme smo lahko gor spravili.”

Pohodniki so bili primerno opremljeni

Kaj je bil vzrok za to, da se je plaz sprožil, predstavniki gorskih služb še ne vedo. Prav tako še zbirajo informacije, zakaj je sploh prišlo do pohoda v tej smeri.

Sedem planincev alpinistov se je po Župančičevi grapi, ki velja za alpinističen vzpon, odpravilo na 2.332 metrov visoko Malo Mojstrovko. “Snežni plaz jih je presenetil tik pred izstopom iz smeri,” je opisal predstavnik Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora in vodja intervencije Aleš Robič. “Ne vemo še, ali je bil vzrok sprožitve mogoče upast na vrhu ali kložast plaz napihanega snega. V zadnjem času je bilo namreč več neviht in vetra. Dva sta se nekoliko izognila plazu, ostale je odnesel po grapi približno 150 višinskih metrov, kjer so se vsi skupaj ustavili. Nobeden od njih ni bil zasut,” je opisal. 

Vodja Gorske policijske enote Matej Brajnik je poudaril, da prve številke udeleženih niso bile povsem jasne, ampak so se izkazale šele, ko so prišli na kraj nesreče. Po trenutno zbranih informacijah so bili pohodniki primerno opremljeni, so pa bile vremenske razmere “zelo mešane”. “V enem trenutku se je videlo skoraj v dolino, v naslednjih trenutkih je vse skupaj zagrnila megla in močno sneženje. Razmere so bile zelo zahtevne, tudi veter,” je poudaril.

Stopnja nevarnosti snežnih plazov po agenciji za okolje sicer ni velika, je pa območje nevarno zaradi opasti in klož ter zaledenele podlage v sami strukturi snežne odeje, je posvaril.

Brajnik je poudaril, da je sodelovanje vseh ekip potekalo zelo dobro, “koordinacija je bila na visokem nivoju”, trenutno pa so v teku nadaljnji postopki policije. Oba helikopterja sta pri reševanju sodelovala približno štiri ure.

Jernej Arh, zdravnik, reševalec in letalec, je opisal, da so sprva s helikopterjem prepeljali dve osebi, ki sta bili huje telesno poškodovani, zatem pa še eno osebo, za katero so smatrali, da je težje poškodovana. Dve osebi so prepeljali na nosilih, zadnjo poškodovano osebo pa so transportirali peš.

Po do zdaj znanih informacijah imajo težje poškodovani poškodbe spodnje okončine, poškodbe zgornje okončine in hujšo poškodbo glave ter prsnega koša.

Reševalcem se je zahvalil tudi premier Golob

Reševalcem se je na vladnem profilu na Twitterju zahvalil tudi premier Robert Golob. Kot je zapisal, se vsem reševalnim ekipam zahvaljuje za trud in požrtvovalnost v izredno zahtevni reševalni akciji. Poškodovanim je zaželel čim hitrejše okrevanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje