Neodgovorna voznika: prvi pijan bežal pred policijo, drugi norel po cesti

Črna kronika 17. Okt 202314:28 1 komentar
Policija: nadzor hitrosti
Foto: Uros Modlic/Policija

Radeljski policisti so v zadnjih dneh obravnavali dva neodgovorna voznika. Prvi na znak policistov ni ustavil, temveč je pospešeno odpeljal naprej. Ko so ga policisti vendarle uspeli ustaviti, se je izkazalo, da vozniškega dovoljenja nima, vozilo ni registrirano, v krvi pa je voznik imel dva promila alkohola. Policisti so na prste stopili tudi prehitremu motoristu, ki je po cesti, kjer je omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro, vozil kar 138 kilometrov na uro. 

Radeljski policisti so v zadnjih dneh obravnavali dve hujši kršitvi cestno prometnih predpisov.

Na območju občine Podvelka sta policista ustavljala voznika osebnega avtomobila, ki pa ni ustavil. Nasprotno: pospešeno je odpeljal naprej. Policista sta mu sledila in ga kasneje z uporabo modrih luči in sirene uspela ustaviti v naselju Podvelka.

Ugotovila sta, da voznik sploh ni imel vozniškega dovoljenja, vozilo pa ni bilo registrirano. Še več: alkotest je pokazal, da je imel voznik v krvi nekaj manj kot dva promila alkohola. “Vozniku smo vozilo zasegli in na Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu podali obdolžilni predlog. Za storjene prekrške je predpisana globa v višini najmanj 3.200 evrov,” so zapisali na Policijski upravi Celje.

Opozarjajo, da je v zadnjih letih skorajda polovici najhujših prometnih nesreč botrovala prav vožnja pod vplivom alkohola. “Naj spomnimo, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih,” so zapisali.

alkotest, policija, pijan za volan
Foto: Bor Slana/ BOBO

Če imamo v krvi en promil alkohola, se možnost udeležbe v prometni nesreči poveča za vsaj 25-krat, so poudarili. Za polovico se namreč zmanjša tudi ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. “Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati, zato pogosto pride do naletov,” so še dodali.

Pri omejitvi 50 kilometrov na uro peljal skoraj trikrat hitreje

Policisti so na relaciji med Podvelko in Radljami ob Dravi izvajali poostren nadzor in ujeli “neodgovornega motorista”, ki je ostal brez vozniškega dovoljenja, zoper njega pa so podali obdolžilni predlog.

Po cesti, kjer je omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro, je namreč vozil kar 138 kilometrov na uro.

Na PU Celje opozarjajo, da je neprilagojena hitrost še vedno eden najpogostejših vzrokov najhujših prometnih nesreč, “zato pozivamo voznike, naj upoštevajo hitrostne omejitve.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje