Neznanec v kombiju pri šoli prestrašil otroka, policija preverja okoliščine

Črna kronika 14. Apr 202311:40 0 komentarjev
Otrok, šola
Profimedia

V bližini ene od osnovnih šol na Celjskem naj bi neznani moški v četrtek ogovoril otroka in ga pozval, naj pride v kombi. Šola je o dogodku obvestila starše in policijo, ta je opravila nadzor okolice. Policisti zbirajo obvestila o dogodku, a ob tem na PU Celje pravijo, da se še v nobenem od primerov, ki so jih obravnavali v preteklosti, ni izkazalo, da bi šlo za sum kaznivega dejanja.

Starši učencev, ki obiskujejo osnovno šolo v Braslovčah, so v četrtek prejeli obvestilo ravnatelja, da naj bi v bližini šole v popoldanskih urah neznani voznik kombija ogovoril vsaj enega od učencev. Kot je pojasnil ravnatelj, je bil kombi tovorne izvedbe, črne barve z romunsko registrsko tablico. Voznik, ki naj bi slovensko govoril slabo, je otroku rekel, “naj pride v kombi, ker dežuje … da ne bo moker”.

Šola je o dogodku takoj obvestila policijo, kar so za N1 na celjski policijski upravi potrdili. Dodali so, da so jih iz šole obvestili, da se je nanje obrnila mati osnovnošolca, ki se je zaradi dogodka prestrašil. Kot so povedali za N1, so policisti iz Žalca takoj začeli zbirati obvestila o dogodku.

Takšne prijave se občasno dogajajo. Statističnih podatkov, koliko je prijav, na PU Celje ne vodijo, so pa redke. “V nobenem od primerov se še ni izkazalo, da bi šlo za sum kaznivega dejanja,” pravijo policisti. “Nasprotno, v nekaj primerih je bilo ugotovljeno, da so se otroci ob srečanju z ‘belim ali kombijem druge barve’ zaradi predhodnih opozoril v šolah in doma prestrašili in zbežali, ne da bi jih k temu spodbudilo kakršnokoli ravnanje voznika ali potnikov v vozilu.”

V nekaterih dosedanjih primerih so policisti denimo tudi ugotovili, da je vozilo res bilo v nekem kraju, a se je nato izkazalo, da otroci vendarle niso bili ogroženi. “Imeli smo primer, ko se je vozilo ustavilo pred prehodom za pešce in z zvočnim znakom opozorilo otroke, da lahko prečkajo vozišče, a so se otroci ‘belega kombija’ ustrašili in zbežali.”

Na policiji so poudarili, da je otrokom treba pojasniti, kaj naj naredijo ter kam se lahko zatečejo v nevarnih okoliščinah. “Vsak stik in komunikacija z neznano osebo še ne pomenita nevarnosti,” so dodali. Starši naj otroke naučijo, da lahko neznani osebi odgovorijo na vprašanje, vendar se z njo ne zapletajo v pogovor in ostanejo na varni razdalji. Prav tako pa naj z neznanci ne odhajajo nikamor.

Da se s svojimi otroki pogovorijo o tem, komu lahko zaupajo, h komu lahko stopijo v vozilo, kdo je tujec in s kom ter na kakšen način se hodi iz šole, je v četrtek starše pozval tudi ravnatelj šole v Braslovčah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!