Nista se pustila pretentati: moškega s kirurško masko nista spustila v hišo

Črna kronika 28. Sep 202310:08 1 komentar
Kirurška maska
Foto: PROFIMEDIA

Na območju Kamnika in Zagorja je poskušal neznanec s kirurško masko zamotiti starejša človeka pod pretvezo, da je tam kot predstavnik telekomunikacijskega podjetja. A občana se nista pustila pretentati, tako pa sta se zavarovala pred tatvino.

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da so bili policisti včeraj obveščeni o dveh podobnih dogodkih, ki sta se zgodila na območju Kamnika in Zagorja. V obeh primerih je do hiš starejših občanov pristopil neznanec s kirurško masko.

Pod pretvezo, da je tam kot zaposleni iz telekomunikacijskega podjetja, je želel moški priti v hišo starejših občanov. V obeh primerih sta občana prepoznala, da gre za sumljivo osebo, zato je nista pustila v hišo.

Po do sedaj zbranih podatkih policistov iz hiš niso ukradli ničesar, po vsej verjetnosti zgolj zaradi prisebne in pravilne reakcije obeh potencialnih oškodovancev, ki se nista pustila pretentati.

V obeh primerih se je neznanec pripeljal z vozilom bele barve, na območju Zagorja je bil še z eno osebo.

Ljudje so še vedno premalo previdni do neznancev

Na PU Ljubljana opažajo, da storilci drzne tatvine opravljajo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ti ugotovijo, da so jih okradli.

Čeprav policija na to pogosto opozarja, opaža, da so ljudje še vedno premalo previdni oziroma pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove. Najpogostejše žrtve so starejši občani.

Storilci žrtev po navadi zamotijo s pogovorom pod pretvezo, da so serviserji, da prihajajo iz elektro službe, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd. Tako jih zvabijo iz hiše. To izkoristijo drugi storilci, ki v času pogovora vstopijo v hišo. V večini primerov ukradejo denar in nakit.

Občanom policija svetuje, da imajo neznane osebe ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v notranjost. Nujno je zaklepanje hiše, ključ pa je treba vzeti s seboj, tudi če samo stopimo za vogal. V primeru neznanih obiskovalcev je dobro biti pozoren na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila).

Če kljub vsem tem ukrepom postanete žrtev kaznivega dejanja, takoj obvestite policijo na 113 ali se obrnite na najbližjo policijsko postajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje