Odvetnik o primeru izginule Danke: Ne moremo več govoriti, da so deklico umorili

Črna kronika 05. Jun 202408:27 3 komentarji
Iskanje trupla Male Danke Ilić
Foto:M.M./PIXSELL/BOBO

Odvetnik Borivoje Borović je po torkovem zaslišanju enega od osumljenih za smrt srbske deklice Danke Ilić – ta je dejanje v celoti zanikal – dejal, da ne vidi razloga za kazenski pregon osumljenih, češ da za to ni dokazov. Kritičen je tudi do dela policije, ki se je po njegovih besedah "osramotila, ker po dveh mesecih še vedno ni našla trupla".

V torek je eden od osumljenih za smrt še ne dveletne srbske deklice Danke Ilić na višjem državnem tožilstvu v Zaječarju dejanje v celoti zanikal. Osumljeni S. J. se je že od začetka preiskave branil z molkom in s pristojnimi službami ni želel sodelovati, potem pa se je zgodil preobrat, ko je prejšnji teden prek odvetnikov sporočil, da želi končno spregovoriti. Čeprav so pristojni in družina pokojne pričakovali, da bo moški končno razkril podrobnosti tragične smrti deklice, se to ni zgodilo.

S. J. je namreč na zaslišanju zanikal, da bi deklico usodnega dne videl, kaj šele, da bi jo zbil s službenim vozilom. Po poročanju Nova.rs. osumljeni ni oporekal dejstvu, da je bil v času njenega izginotja v Banjskem polju, je pa zanikal kakršnokoli povezavo z njenim izginotjem in smrtjo. “Osumljeni S. J. je potrdil, da je bil kritičnega dne v Banjskem polju. Pojasnil je, da je bil s kolegom D. D. po službenih opravkih in v katero smer sta se vozila. Zanikal pa je, da je deklico videl in da jo je zbil s službenim avtomobilom, ki ga je, kot je dejal sam, vozil. Zatem je zanikal očitano mu kaznivo dejanje,” je dejal vir za Nova.rs.

Odvetnik Borivoje Borović, ki sicer ne zastopa nikogar od vpletenih v primer in za medije govori kot pravni strokovnjak, je v pogovoru za omenjeni portal dejal, da ni več mogoče govoriti o tem, da je otrok umorjen, in dodal, da ne vidi razloga za kazenski pregon osumljenih. Ocenil je, da je policija svoje delo opravila površno.

“Tako tožilstvo kot visoki policijski funkcionarji so se medijsko izpostavili in želeli poveličevati svoje delo, ki se je na koncu izkazalo za ničelno. Trupla niso našli, in ker so obdolženca, od katerega so očitno izsilili izjavo na policiji, prestrašili, človek zdaj vidi svojo priložnost,” je povedal. Dodal je: “Če je kdaj priznal, se je po smrti brata drugega osumljenega temu odpovedal. Izkoristil je priložnost, da zdaj trdi, da je bila njegova prejšnja izjava izsiljena z mučenjem. Ko je slišal, da mu zaradi umora grozi dosmrtni zapor, se je zgodil ta preobrat.”

Po besedah odvetnika dokazov ni več. “Ne moremo govoriti, da je bil otrok umorjen. Za to ni nobene prave kvalifikacije. Ni materialnih dokazov in otrok velja za izginulega. Ne vidim razloga, zakaj bi ju preganjali. Policija se je osramotila, ker niti po dveh mesecih ni našla trupla, in očitno je, da ni pravočasno kriminalistično in forenzično ukrepala. Trupla Danke Ilić ne bodo našli, preiskava bo vsak čas ustavljena in celotna zadeva se bo spremenila v farso,” je še poudaril.

V Srbiji še vedno poteka preiskava. Spomnimo, da je deklica izginila 26. marca, po več dneh iskanja je policija ugotovila, da sta jo komunalna delavca, 50-letna D. D. in S. J., zadela z avtomobilom, jo umorila in njeno truplo odvrgla na deponiji. Eden od osumljencev je nato s pomočjo brata in očeta truplo prestavil neznano kam. Osumljena komunalna delavca sta od začetka aprila v priporu. In medtem ko je osumljeni D. D. priznal, da je deklico, ki je bila, potem ko sta jo zadela z avtomobilom, še živa, umoril, osumljeni S. J. s policijo ne želi sodelovati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje