Eden od osumljenih ne sodeluje, odstopil direktor komunalnega podjetja

Svet 08. Apr 202412:01 > 19:21 23 komentarjev
iskanje male Danke
Foto: Notranje ministrstvo Republike Srbije

Na območju Bora v Srbiji policija že peti dan neuspešno išče truplo umorjene Danke. Državni sekretar z ministrstva za notranje zadeve je dejal, da eden od osumljenih ne želi sodelovati in povedati, kje je truplo. Direktor komunalnega podjetja, v katerem sta delala osumljenca, je iz moralnih razlogov danes odstopil. Oglasil pa se je tudi Dankin dedek, ki upa, da bodo našli truplo vnukinje.

V Srbiji že peti dan neuspešno iščejo truplo umorjene Danke Ilić. V nedeljo so po poročanju N1 Beograd preiskali tudi Lazarjevo jamo in kanjon s kompleksnim jamskim sistemom, trenutno prečesavajo območje ob Zlotski reki. V preteklih dneh so preiskali tudi vsa okoliška dvorišča in vodnjake.

Državni sekretar na srbskem ministrstvu za notranje zadeve Željko Brkić je na TV Pink dejal, da pri iskanju umorjene deklice sodeluje več kot 1.500 policistov in več kot 1.000 državljanov in predstavnikov različnih služb. Ob tem je razkril, da eden od osumljencev sodeluje s policijo, drugi se brani z molkom in po besedah sekretarja ne želi razkriti, kam je skril truplo deklice.

“Težko je razumeti, zakaj osumljeni ne želi sodelovati. Se pa v tem vidi tako pomanjkanje empatije kot lahkomiselnost. Tudi zdaj, ko je soočen z resnico, ne želi povedati, kje je truplo Danke Ilić. Ta otrok ima pravico do dostojnega pokopa in da jo starši položijo v grob,” je za TV Pink dejal Brkić.

Direktor komunalnega podjetja iz “moralnih razlogov” odstopil

Osumljena S. J. in D. D., ki sta priznala umor deklice, sta bila delavca v komunalnem podjetju Vodovod Bor. Direktor omenjenega podjetja pa je danes odstopil s položaja.

“Odstopil je iz moralnih razlogov, ker vsega tega ne prenese. In to je zdaj manj pomembno. Pomembno je, da se vsi kot družba v tem trenutku zavedamo, da smo se morda oddaljili drug od drugega, ljudje od ljudi in v tako težkih situacijah, ki so se žal slabo končale za malo Danko in za vse nas,” je na novinarski konferenci dejal župan Bora Aleksandar Milikić. Ob tem je napovedal tudi tridnevno žalovanje, razglasili pa ga bodo, “ko bo prišel pravi čas”.

Direktor je med razlogi za odstop navedel obstoj suma, da so zaposleni “med delovnim časom storili gnusen umor”, in sicer v službenem vozilu med opravljanjem delovnih nalog.

iskanje male Danke iskanje male Danke
Foto: Notranje ministrstvo Republike Srbije
iskanje male Danke iskanje male Danke
Foto: Notranje ministrstvo Republike Srbije
iskanje male Danke iskanje male Danke
Foto: Notranje ministrstvo Republike Srbije

“Notranji minister in policisti kršili zakon”

Minister za notranje zadeve Bratislav Gašić in policisti, ki so se v zadnjih dneh pojavili v javnosti in predstavili podrobnosti iz preiskave izginotja Danke Ilić v okolici Bora, so kršili zakon, je za N1 Beograd dejal odvetnik Božo Prelević. Ta je pojasnil, da s tem misli na novinarsko konferenco Gašića, na kateri je sporočil, da je deklica mrtva, in predstavil podatke o tem, kako je umrla.

Dodal je tudi, da je bilo do zdaj zbranih dovolj dokazov, na podlagi katerih je mogoče vložiti obtožnico in izreči sodbo. “Upam, da bodo truplo našli. Nedvomno je bil otrok v vozilo prenesen z mesta trka. Čeprav se osumljenci poskušajo izogniti odgovornosti, to pristojnim organom ne bo preprečilo sodbe,” je še povedal in dejal, da gre v tem primeru za najbolj pošastno obliko ravnanja. Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je medtem znova zavzel za ponovno uvedbo smrtne kazni.

Policija je v preteklih dneh priprla tudi očeta in brata enega od osumljencev, ki naj bi sodelovala pri skrivanju trupla. Brat osumljenega je sicer po poročanju srbskih medijev včeraj v zaporu umrl. Po poročanju srbskega Kurirja naj bi policija zdaj zaslišala tudi mamo tega osumljenca.

Spomnimo: na deponiji, kjer naj bi osumljenca odvrgla Danko, trupla ni bilo. Policija zato že več dni prečesava divja odlagališča v Banjskem polju in druge lokacije, potem ko je bila sprva osredotočena na okolico deponije. V soboto je pod drobnogled vzela domače dvorišče enega od osumljenih. Na teren so pripeljali tudi cisterno za praznjenje greznice, a trupla niso našli.

Iskanje trupla Male Danke Ilić
Foto: M. M./PIXSELL/BOBO

Dankin dedek: “Nikoli jim ne bi zameril, če bi jo po nesreči poškodovali in jo odpeljali v bolnišnico”

Za nova.rs je spregovoril Dankin dedek Milan Ilić, ki še vedno ne more verjeti, kaj se je zgodilo vnukinji. “Dokler ne najdejo trupla, obstaja kanček upanja, iskrica, da je živa. Otrok ni igla, treba ga je najti, bodisi kakšen del oblačila ali kaj drugega,” je dejal.

Ob tem ga skrbi, kaj so morilci storili z Danko za tem, ko so jo umorili. “Nikoli jim ne bi zameril, če bi jo po nesreči poškodovali in jo odpeljali v bolnišnico, ampak tako … Nikomur ne želim ničesar slabega, niti njihovim družinam, ampak bog opravlja svoje delo tako, kot je treba,” je poudaril.

Milan Ilić še upa, da bi našli vnukinjino truplo, da bi jo lahko pokopali. Zahvalil se je vsem institucijam in ljudem, ki si prizadevajo najti Dankino truplo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje