Policisti med preiskavami našli tudi drogo GBL

Črna kronika 27. Dec 202109:42 > 10:18 0 komentarjev
droge
PU Maribor

Mariborski kriminalisti so končali preiskavo s področja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Za sedemnajst različnih kaznivih dejanj bodo skupno kazensko ovadili devet osumljencev, so sporočili s Policijske uprave Maribor. 

V decembru so kriminalisti na podlagi odredb okrožnega sodišča na Ptuju in okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu skupaj z mariborskimi in celjskimi policisti pri osmih osumljencih na devetih naslovih na območju Policijskih uprav Maribor in Celje opravili hišne preiskave in zasegli več snovi ter predmetov, za katere obstaja sum, da gre za prepovedano drogo.

Kaj so zasegli policisti

Kot so sporočili z mariborske policijske uprave, so zasegli približno 50 gramov amfetamina, 50 gramov kokaina, 50 gramov MDMA, en kilogram konoplje, deset gramov heroina, več steklenic GBL (ester GHB) in manjšo količino nedovoljenih snovi v športu. Našli so tudi prirejen prostor za proizvodnjo prepovedane droge konoplje z desetimi sadikami.

Kaj je GBL?

Kot piše na strani DrogArta, sta GHB in GBL po učinkih nekoliko podobni MDMA, zato je njuno poulično ime tekoči ekstazi. GHB je največkrat v tekoči obliki, brez vonja in rahlo slanega okusa, lahko pa ga dobimo tudi v obliki prahu ali kapsul. GBL je zmeraj v tekoči obliki in ga prepoznamo po bolj ostrem vonju in izrazitem okusu.

Gama-hidroksi butirat, bolje poznan pod kratico GHB, je močna psihoaktivna snov, ki se že dolgo časa pojavlja v Sloveniji. Poleg GHB se na črnem trgu pojavljata tudi njegova derivata – GBL in 1,4-BD. V manjših odmerkih GHB in njegovi derivati delujejo stimulativno in evforično, v večjih pa delujejo na centralni živčni sistem depresivno in lahko povzročijo začasno globoko spanje (komo). Prav zaradi teh učinkov je GHB v medijih najbolj pogosto predstavljen kot droga za posilstvo (t. i. date-rape drug), še piše na DrogArtovi strani.

droge
PU Maribor

Zoper sedem osumljencev je bilo odrejeno pridržanje, ki je bilo po opravljenih hišnih preiskavah in izvedenih drugih aktivnostih po zakonu o kazenskem postopku oziroma po prenehanju razlogov odpravljeno.

Kriminalisti bodo po zbranih obvestilih zoper devet osumljencev na okrožni državni tožilstvi na Ptuju in v Slovenj Gradcu podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve enajstih kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, dveh kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu in enega kaznivega dejanja nasilništva. Zoper tri osumljence bo podana tudi kazenska ovadba zaradi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, ki je povezana s posledicami uživanja prepovedanih drog med osumljenci in žrtvijo v zaprtem krogu ljudi. Dva od osumljenih sta bila predhodno že obravnavana zaradi kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog.

Zaradi droge potrebovali nujno medicinsko pomoč

Kot je bilo ugotovljeno, so se osumljenci na Ptuju in Koroškem dlje časa ukvarjali s preprodajo prepovedanih drog, zlorabljali pa so jih tudi sami. Letos so nekateri od njih zaradi uživanja droge GBL in neželenih učinkov potrebovali tudi nujno medicinsko pomoč. Policisti zato ob tem opozarjajo, da je eksperimentiranje s prepovedanimi drogami zelo škodljivo za zdravje oziroma je lahko tudi smrtno nevarno.

droge
PU Maribor

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!