Petelin ne priznava krivde za grozovit umor v Kobjeglavi pri Komnu

Črna kronika 09. Maj 202319:30 0 komentarjev
Sodniško kladivo
Slika je simbolična. (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Na današnjem predobravnavnem naroku na koprskem okrožnem sodišču 59-letni Adriano Petelin iz Devina v Italiji ni priznal, da naj bi aprila lani v Kobjeglavi pri Komnu iz koristoljubja na grozovit način umoril 57-letnega domačina Darja Grmeka. Obtoženčeva zagovornica je predlagala izločitev dokazov iz elektronskih naprav in z zaslišanj v Italiji.

Predobravnavni narok se danes še ni končal, saj mora tožilstvo še temeljito preučiti predloge odvetnice Monike Mavsar. Ta je predlagala izločitev vseh dokazov, pridobljenih na temelju odredbe koprskega sodišča o pridobitvi izpisov iz baznih postaj in SMS sporočil iz Petelinovega telefona, pa tudi z zaslišanj obtoženca pred italijanskimi varnostnimi organi.

Po mnenju zagovornice odredba ni imela pravne podlage, ker naj bi obrazložitev preiskovalnega sodnika preveč temeljila na ugotovitvah tožilstva. Poleg tega naj bi jo sodišče izdalo prej, kot so na kraju zločina našli Petelinov DNK. Odvetnica Mavsar je zatrdila, da sta bili poleg zasebnosti njenega klienta s tem kršeni tudi ustava in konvencija o človekovih pravicah.

Italijanski policisti po trditvah odvetnice niso dali obdolžencu vseh pravnih poukov, ki jih zahteva slovenska zakonodaja. Zaradi tega naj bi bil neveljaven tudi zapisnik o zaseženih predmetih. Obramba je predlagala zaslišanje dveh prič, ki naj bi Petelinu ponudili alibi v času dejanja. Zaslišati želi tudi slovenske in italijanske policiste, bivšo partnerko pokojnega, strokovnjake forenzičnega inštituta in izvedenca telekomunikacijske stroke.

Dokazati želi, da je pokojnemu, ki naj bi se ukvarjal s preprodajo prepovedanih drog, dolgovalo denar več ljudi, Petelin pa ne več, saj naj bi dolg plačal. Zaradi tega po mnenju obrambe ni več mogoče govoriti o koristoljubju kot motivu za umor. Poleg tega obramba trdi, da sledi obdolženčevega DNK na nožu v stanovanju umorjenega niso posledica umora, ampak naj bi ta nož večkrat uporabil, ko je bil na obiskih pri pokojnem.

Državna tožilka Katjuša Poropat Lakošeljac je očitke o nezakonitosti dokazov že odločno zanikala, se bo pa do njih opredelila še pisno. Predlagala je senatno sojenje.

Petelin je v priporu od 26. junija lani. Ob njegovem prijetju so kriminalisti predstavili svoje ugotovitve.

Umorjeni naj bi se aktivno ukvarjal s preprodajo prepovedanih drog, predvsem državljanom Italije. Med njegovimi odjemalci je bil tudi obdolženec, ki naj bi mu zaradi preteklih nakupov in drugih poslov s prepovedanimi drogami dolgoval večji znesek. Tako kot že večkrat prej naj bi 1. aprila lani prišel do Grmeka, ki ga je spustil v notranjost hiše v Kobjeglavi. Zatem naj bi se sprla, spor pa naj bi se končal z umorom. Obdolženec naj bi v kuhinji zanetil požar, ki se ni razširil, nato pa se je vrnil domov v Italijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!