Po nesreči v Melaminu poteka identifikacija žrtev

Melamin
N1

V včerajšnji katastrofalni nesreči v Melaminu je umrlo pet oseb. Dva hudo poškodovana zdravijo v ljubljanskem kliničnem centru, enega od njiju še niso identificirali. Policisti še vedno preiskujejo kraj dogodka.

Med mrtvimi, ki so za zdaj uradno še pogrešani, je en zaposlen v Melaminu in trije delavci podjetja Dama engineering Procesni sistemi. Ti so v kočevskem podjetju montirali elektrovode in so bili po katastrofalnem naključju v neposredni bližini eksplozije. Peta smrtna žrtev je domnevno voznik tovornjaka, ki je v kemično tovarno pripeljal surovino, in je bil zaposlen pri prevozniškem podjetju dobavitelja te snovi.

Do nesreče je prišlo ob prečrpavanju surovine iz tovornjaka v cisterno, v kateri je bila snov epiklorohidrin. Snovi sta reagirali, kar je privedlo do eksplozije.

Tisti od dveh hudo poškodovanih, ki so ga identificirali, naj bi bil zaposleni v Melaminu, neuradno je upravljal viličarja v bližini eksplozije. Drugega še niso identificirali. “Imamo indice, kdo bi ta oseba lahko bila, vendar dokler ne bomo 100-odstotno prepričani o dejstvih, ne bomo dajali informacij na podlagi domnev,” je povedala predstavnica za odnose z javnostmi PU Ljubljana Aleksandra Golec. Podobno je z mrtvimi. “Če osebe fizično ne moremo identificirati, nadaljujemo s forenzičnim zbiranjem obvestil. Zaradi izjemno hudih posledic eksplozije bo verjetno za dokončno nedvoumno potrditev identitete potrebno potrjevanje z analizo DNK, kar lahko traja kar nekaj časa.”

V ta namen policisti opravljajo razgovore s svojci in zaposlenimi. Prav tako še vedno preiskujejo kraj nesreče. Območje tovarne, kjer je prišlo do eksplozije je povsem uničeno, poškodovanih pa je tudi več stavb v okolici.

Poškodbe ostalih, ki so včeraj pomoč poiskali v kočevskem zdravstvenem domu, so na srečo lažje. Oskrbeli so okrog deset oseb. Gre za zaposlene v podjetju, ki so ob udarnem valu eksplozije in evakuaciji utrpeli odrgnine, ureznine in podobne lažje poškodbe, nekateri so se nadihali dima in občutili pekoče oči. Vse so že sinoči odpustili v domačo oskrbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.