66-letnik ubil sodna izvršitelja, ki sta nameravala zaseči njegov avtomobil

Črna kronika 25. Feb 202207:58 > 14:54
Policija v Zagrebu
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V Šmarju pri Jelšah se je v četrtek zgodil dvojni umor, pod streli 66-letnika je na kraju umrl 27-letni pomočnik sodne izvršiteljice, 42-letna izvršiteljica pa je poškodbam podlegla v celjski bolnišnici.

Policisti so včeraj na območju Šmarja pri Jelšah obravnavali dvojni umor. 66-letni moški je streljal na dve osebi. Najprej na moškega, ki je umrl na kraju dogodka, ženska, ki so jo prepeljali v celjsko bolnišnico, pa je poškodbam podlegla ponoči, je pojasnil Milan Vugrinec, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije na PU Celje.

Na dom osumljenca sta prišla sodna izvršiteljica in njen pomočnik, ki sta nameravala zaseči avtomobil osumljenega na podlagi sklepa sodišča v Šmarju pri Jelšah. Osumljeni je temu nasprotoval in prišlo je do prerivanja. Nato je 66-letni moški odšel v svojo hišo in se po nekaj trenutkih vrnil s strelnim orožjem ter pristopil do žrtev. Najprej je z enim strelom ustrelil 27-letnega pomočnika izvršitelja, potem je ustrelil še sodno izvršiteljico. Osumljenca so policisti takoj po dogodku prijeli, v preteklosti ga še niso obravnavali, s kazensko ovadbo bo priveden k sodniku, je še pojasnil Vugrinec.

Ogled kraja dogodka je opravila preiskovalna sodnica, v navzočnosti okrožne državne tožilke, kriminalistična preiskava pa še poteka. Po vseh zbranih obvestilih bodo 66-letnega moškega kazensko ovadili zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj umorov. Za tovrstno kaznivo dejanje je sicer zagroženih najmanj petnajstih let zapora.

“Ničelna toleranca do nasilnih dejanj”

Dogodek ostro obsoja minister za pravosodje Marjan Dikaučič. “To sprevrženo dejanje predstavlja napad na pravosodni sistem, saj pomočnik izvršitelja pomaga izvršitelju pri opravljanju neposrednih dejanj izvršbe, na podlagi javnega pooblastila, v konkretnih postopkih pa na podlagi pooblastila, ki izhaja iz sklepov sodišč. To popolnoma iracionalno dejanje storilca ostro obsojam in ponavljam, da moramo kot družba imeti do takšnih nasilnih dejanj, ne glede na vzrok, ničelno toleranco,” so sporočili iz kabineta ministra. V nadaljevanju so še zapisali, da moramo kot družba “storiti pomemben korak v smeri večjega spoštovanja temeljnih pravic posameznika, seveda pa je pomembno tudi hitro in učinkovito ukrepanje pristojnih.”

Odzvali pa so se tudi v Zbornici izvršiteljev Slovenije, kjer so poudarili, da je treba umor pomočnikov izvršitelja v javnosti najstrožje obsoditi, saj gre za neposreden napad na sodstvo in izvršitelje. Izvršitelji so po njihovih navedbah le neposredni izvrševalci sodnih odločb, na katere sami nimajo nobenega vpliva. “Kot družba do takih dejanj ne smemo imeti tolerance. Izvršitelji smo nenehno tarča groženj, tudi groženj z uporabo fizične sile, država pa v zadnjih 20 letih ni naredila popolnoma ničesar, da bi nam zagotovila večjo varnost,” je zapisal predsednik zbornice Franko Slavec. Ob tem je spomnil, da sami nimajo niti dostopa do evidenc družinskih članov, kazenskih prestopnikov ali posestnikov orožja.