Policija izdala opis moškega, ki naj bi pri ljubljanski šoli ogovarjal otroka

Črna kronika 01. Dec 202310:10 1 komentar
Policija
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Starši učencev, ki obiskujejo ljubljansko Osnovno šolo Kolezija, so v sredo prejeli obvestilo, da naj bi neznanec v bližini šole v avtomobil skušal zvabiti mlajšo učenko. Na križišču Gerbičeve in Krimske ceste naj bi se ustavil črn avtomobil, iz njega pa naj bi izstopil neznanec, ki je deklico skušal v avto zvabiti z mahanjem in bomboni. Šola je obvestila policijo, z dogajanjem pa seznanila tudi vse učitelje in starše.

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so potrdili, da so bili v sredo obveščeni o dogodku, v katerem je na območju Viča pri trgovini nasproti Osnovne šole Kolezija neznani moški ogovarjal otroka. Kot so pojasnili, je po do zdaj zbranih obvestilih neznanec otroka ogovarjal na daljavo in neposrednega stika med njima ni bilo.

Dodali so, da vse okoliščine dogodka ter razlog in namen ogovarjanja še preverjajo in o tem zbirajo obvestila. Prav tako v sodelovanju s šolo in roditelji ter drugimi deležniki izvajajo ukrepe za zagotovitev varnosti otrok v širšem šolskem območju.

Policisti v povezavi z dogodkom in zaradi razjasnitve vseh okoliščin pozivajo vse, ki bi karkoli vedeli, da to sporočijo na številko 113, Policijsko postajo Ljubljana Vič na 01 470 09 60 ali anonimno številko 080 1200. Hkrati pozivajo neznanega moškega, starega med 40 in 50 let, srednje postave, visokega med 175 in 180 centimetrov, s kratkimi rjavimi lasmi, ki je bil v času dogodka oblečen v črno majico, je govoril z ljubljanskim naglasom in uporabljal črno vozilo znamke Volkswagen Passat karavan z ljubljanskimi registrskimi tablicami, da pokliče policijo ali se zglasi na Policijski postaji Ljubljana Vič.

Policija pojasnjuje, da se odzovejo na vsako tovrstno obvestilo ter v nadaljevanju sodelujejo tako z institucijami na področju šolstva kot drugimi deležniki in starši otrok. Svetujejo, da občani o vseh primerih pojava sumljivih oseb ali njihovem sumljivem obnašanju takoj obvestijo policijo na številko 113, najbližjo enoto policije ali podajo anonimno obvestilo na številko 080 1200. Ob tem poudarjajo, da je pomembno, da občani nepreverjenih informacij ne delijo na družbenih omrežjih. To lahko povzroča strah, paniko in nezaupanje, še preden policisti preverijo dejansko stanje.

Otrokom je treba pojasniti, kam naj se ob nevarnih situacijah zatečejo

Policisti, ki sicer redno izvajajo aktivnosti za ozaveščanje otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah ter v okviru preventivnih predavanj po šolah opozarjajo otroke na okoliščine, ki so lahko v takšnih primerih zanje nevarne. Obveščajo jih tudi o tem, kako naj se odzovejo.

Tudi odrasle pozivajo, da je treba otrokom pojasniti, kaj naj naredijo in kam naj se zatečejo v nevarni situaciji. “Vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in da ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive,” svetujejo.

Roditelji in starši lahko v pogovoru z otroki pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci. Tak pogovor ne sme potekati pod vtisom medijskega poročanja o takšnih pojavih, pravijo.

“Zelo pomemben je pogovor. Starši razmišljajo, da otrok ne bi obremenjevali v najnežnejšem obdobju njihovega življenja, vendar je ravno ta začetek zelo pomemben. Starši naj se ne pogovarjajo z otroki, kadar gre za odmevne primere, kadar so pod vplivom čustev, ampak s pomočjo pripomočka, lahko bi bil to strip ali knjiga in predvsem v mirnih situacijah na način, ki je sproščujoč in ne ogrožajoč,” so še pojasnili.

Redne kontrole ob šolskih poteh

Policisti sicer poleg ozaveščanja opravljajo tudi redne kontrole ob šolskih poteh, da bi bili otroci čim bolj varni, tako z vidika kriminalitete, javnega reda kot prometne varnosti.

“Še enkrat poudarjamo, da se bomo policisti vedno odzvali v primerih neprimernega vedenja do otrok, vabljenja v vozilo ali ogovarjanja, preverili vse okoliščine dogodkov, poskušali ugotoviti identiteto oseb, predvsem pa ugotoviti namen oziroma motiv ogovarjanja otrok in ali se je dogodek zgodil,” so zaključili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje