Policija razkrinkala združbo, ki je proizvajala cigarete v Sloveniji

Črna kronika 28. Jan 202209:46 > 14:36 0 komentarjev

Policija in finančna uprava sta v sodelovanju s francoskimi varnostnimi organi in Europolom uspešno zaključili eno od najobsežnejših akcij na področju nezakonite proizvodnje s tobačnimi izdelki v Sloveniji doslej, so sporočili z mariborske policijske uprave. V akciji so razkrinkali mednarodno hudodelsko združbo, ki je na območju Slovenije nezakonito proizvajala tobačne izdelke in jih tihotapila po Evropski uniji, glavni ciljni trg pa je bil po navedbah policije Francija. V akciji so zasegli več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih, več kot 21 ton drobno rezanega tobaka, ob tem pa tudi strojni in drugi material za proizvodnjo. V Sloveniji naj bi se s tem ukvarjalo deset oseb, preiskujejo pa tudi štiri pravne osebe.

Aktivnosti so po navedbah policije del širše preiskave, ki je od leta 2020 potekala v Franciji. Tamkajšnji varnostni organi so preiskovali mednarodno hudodelsko združbo, ki je iz Slovenije in Poljske v Francijo dostavljala ponarejene cigarete. Pri tem so ugotovili, da so najmanj štiri dostave cigaret v skupni teži 30 ton dostavili iz Slovenije s tovornimi vozili slovenskih podjetij. O tem so obvestili slovenske varnostne organe in prek pristojnega  francoskega  tožilstva in sodišča na slovenske pravosodne organe naslovili več Evropskih preiskovalnih nalogov.

V tem tednu je tako policija v sodelovanju s kriminalisti, predstavniki Fursa, francoskih pravosodnih organov in predstavnikom Europola izvedla hišne preiskave na enajstih naslovih na območju Maribora, Celja in Ljubljane. Odkrili so dva nezakonita proizvodna obrata tobačnih izdelkov ter zasegli več kot 26 ton tobaka, 29 milijonov filtrov za cigarete, dva stroja za drobno rezanje tobaka, stroj za drobljenje tobačnih listov, stroj za izdelavo cigaret, deset ton cigaretnih škatel, viličar ter elektronske naprave in dokumentacijo.

proizvodnja cigaret
Policija

Na črnem trgu bi s prodajo cigaret državni proračun prikrajšali za okoli 6,8 milijona evrov, s prodajo pa bi pridobili protipravno premoženjsko korist v višini okrog 11,6 milijona evrov.

Policija je na podlagi Evropskega naloga za prijetje v Sloveniji in na Hrvaškem prijela dva člana omenjene hudodelske združbe. Kazniva dejanja sicer obravnavajo francoski pravosodni organi, v preiskavi pa so bili zaznani tudi razlogi za sum, da so člani združbe utajevali davke, kar je v Kazenskem zakoniku določeno kot kaznivo dejanje. Mariborski kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo o ugotovitvah obvestili pristojno državno tožilstvo.

Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predpisana kazen zapora od  enega do osmih let, če je dejanje storjeno v hudodelski združbi, pa od treh do dvanajstih let.

Delavci Fursa so omenjeni hudodelski  združbi že v novembru 2021 zasegli skoraj 12 ton drobno rezanega tobaka, so še dodali na policiji.

Vodje oddelka za organizirano kriminaliteto policijske uprave Maribor Stanko Vidovič je povedal, da je bil tobak v Slovenijo iz Bolgarije preko Hrvaške pripeljan zakonito, a so ga v naši državi predelali v tobačne izdelke, te pa nato na nezakonit način prevažali na črne trge v Francijo in druge države Evropske unije.

Skupaj so sicer pri ukvarjanju z omenjenimi posli zaznali deset ljudi in štiri pravne osebe, oba nezakonita obrata za predelavo pa sta bila po besedah Vidoviča v okolici Ljubljane.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!