Policisti prijeli Mariborčana, ki je z goljufijami zaslužil četrt milijona evrov

Črna kronika 19. Jan 202415:21 0 komentarjev
Policijsko vozilo
Fotografija je simbolična. (Foto: POLICIJA)

Mariborski kriminalisti so prijeli v Mariboru živečega prvoosumljenega poslovnih goljufij in ponarejanja listin pri poslih z gradbenim materialom. S tem, ko je Mariborčan podjetjem iz Avstrije, Slovaške in Slovenije lažno prikazoval plačilo materiala, se je okoristil za nekaj manj kot 250.000 evrov.

Mariborski kriminalisti so prejšnji teden po zaključeni preiskavi prijeli v Mariboru živečo odgovorno osebo dveh podjetij s sedežem na Slovaškem, ki ga sumijo poslovne goljufije in ponarejanja listin pri poslih z gradbenim materialom. Ob tem so ovadili še eno osebo, ki mu je v enem primeru pomagala, ter obe podjetji s sedežem na Slovaškem.

Kot so danes sporočili iz mariborske policijske uprave, so kriminalisti prejšnji teden zaključili preiskavo suma več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Po končanem predkazenskem postopku so na tamkajšnjem tožilstvu prvoosumljenega, ki je bil za istovrstna kazniva dejanja enkrat že pravnomočno obsojen, kazensko ovadili za sedem kaznivih dejanj poslovne goljufije ter pet kaznivih dejanj ponarejanja listin, zoper drugega človeka z območja Maribora pa za pomoč pri enem kaznivem dejanju poslovne goljufije.

Glavnemu osumljencu so odvzeli prostost in ga privedli k pristojnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njega odredil pripor. Sumijo ga, da je kot odgovorna oseba omenjenih gospodarskih družb med leti 2021 in 2023 sklepal pogodbe o dobavi gradbenega materiala z različnimi podjetji z območja Avstrije, Slovaške in Slovenije ter jim s ponarejenimi dokumenti lažno prikazoval plačilo materiala. Zaradi neplačila blaga je sedem podjetij oškodovanih za nekaj manj kot 250.000 evrov. V enem primeru naj bi mu pomagala druga osumljena oseba, ki je ponaredila dokumente, s katerimi sta preslepila enega oškodovanca.

Osumljenemu zaradi poslovne goljufije, s katero si storilec pridobi veliko premoženjsko korist, grozi od enega do deset let zapora, za ponarejanje listin pa do dveh let zapora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!