Požar na pobočju kobariškega Stola pogašen

Črna kronika 07. Jul 202217:19 > 18:26 0 komentarjev
kobarid, požar
Gasilska Enota Kobarid

Požar na pobočju kobariškega Stola so gasilci uspeli pogasiti. Kot je povedal vodja intervencije Simon Čebokli, jim je nazadnje pomagala tudi narava, saj je danes padlo še nekaj dežja, ki je pomagal dokončno pogasiti ogenj.

V intervenciji sta sodelovala dva helikopterja, saj se je okoli 13. ure vključil še vojaški helikopter, ki je na Stol prišel s Trstelja. Gasilce čaka sedaj še spravilo opreme, kar jim bo predvidoma vzelo še nekaj ur. Požar na pobočju kobariškega Stola je izbruhnil v torek. Sredine popoldanske padavine požara niso zajele, je pa dež požarišče zmočil čez noč, kar je gasilcem danes pomagalo pri obvladovanju ognja. Kobariškim gasilcem so se danes sicer pridružili gasilci iz Tolmina in Bovca. V sredo sta si stanje na terenu ogledala kobariški župan Marko Matajurc in poveljnik Civilne zaščite Občine Kobarid Aleksander Vončina.

Tudi na Trstelju pogasili požar

Gasilcem je uspelo pogasiti požar tudi na Trstelju v bližini vasi Temnica, kjer je zagorelo v sredo okoli 10. ure. Vendar bodo gasilci še nekaj časa ostali na terenu in izvajali požarno stražo, je povedal vodja intervencije Erik Spačal. Gasilcem je danes in v sredo pri njihovih prizadevanjih pomagal tudi vojaški helikopter.

Zaradi nevarnega terena, na katerem so tudi nevarni ostanki iz prve svetovne vojne, so pri intervenciji sodelovali pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije. Prišlo je namreč do nekaj eksplozij, zato so se morali gasilci umakniti in gasiti iz varne oddaljenosti. “Takoj po detonaciji so nas poklicali na požarišče. Ugotovili smo, da je eksplodirala 75-milimetrska topovska granata. Določili smo varno točko umika za gasilce in priporočili, da se aktivira za gašenje helikopter, kar pa je vodja intervencije tudi že naredil,” je povedal poveljnik enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonič.

Pregledali so tudi območje požarišča z detektorji. “Ugotovili smo, da je še kar nekaj ubojnih sredstev v sami zemljini, kjer je veliko tudi drugih kovinskih delcev in šrapnelov. Zato bomo ta teren temeljito pregledali. Tudi sredstev, ki so med požarom eksplodirala, ni bilo videti, ker so bila skrita pod zemljo,” je še povedal Zonič. Vzrok požara za zdaj še ni znan. Zgorelo je nekaj mešanega gozda in podrasti na območju v velikosti dveh hektarov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!