Neuvidevni vozniki prehitevali kar po odstavnem in reševalnem pasu (VIDEO)

Črna kronika 15. Nov 202310:04 5 komentarjev
voznik vozi po reševalnem pasu
Foto: PU Ljubljana

Zastoji so tako med tednom kot med konci tedna postali stalnica na slovenskih cestah. Pogosto nestrpni vozniki skušajo zaobiti dolge kolone vozil. Policisti so minuli teden te voznike, ki so vozili po odstavnem in reševalnem pasu ter ogrožali človeška življenja, kaznovali. Kakšna kazen jih čaka?

V času zastojev, ko se kolone vozil počasi premikajo po cestah, lahko opazimo nestrpne voznike, ki v izogib čakanju prehitevajo vozila v koloni po odstavnem in reševalnem pasu. S tem ogrožajo svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu, je jasna policija.

Policisti so minuli teden proti tem voznikom ukrepali, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Zoper voznike policisti vodijo postopke o prekršku, za katerega je predpisana globa v višini 200 (vožnja po reševalnem pasu) oziroma 300 evrov (vožnja po odstavnem pasu).

Strpno in odgovorno tudi v času zastojev

Na PU Ljubljana svarijo, da je neodgovorna vožnja po reševalnem ali odstavnem pasu nevarna. S tako vožnjo vozniki ogrožajo tako sami sebe kot druge.

Z vključevanjem nazaj na vozni pas oziroma z zasedanjem reševalnega pasu vozniki še dodatno prispevajo k slabši pretočnosti prometa in povečujejo možnost nastanka prometnih nesreč.

Foto: PU Ljubljana
voznik vozi po reševalnem pasu voznik vozi po reševalnem pasu
Foto: PU Ljubljana
vozilo vozi po reševalnem pasu vozilo vozi po reševalnem pasu
Foto: PU Ljubljana

Policisti voznike spodbujajo k strpnosti. Ključno je, da v zastojih nemudoma vzpostavijo dovolj širok reševalni pas, ki je nujen za hiter dostop intervencijskih vozil. Prav tako pomembno je, da so vozniki še posebno pozorni neposredno pred oviro, zaradi katere je zaprt eden izmed voznih pasov. Vozniki naj s primerno hitrostjo in varnostno razdaljo po “sistemu zadrge” omogočijo izmenično vključevanje vozil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje