Pretkane tatvine: žrtve največkrat starejši, ki jim pokradejo vse prihranke

Črna kronika 06. Maj 202408:38 0 komentarjev
Policijska uniforma
Policijska uniforma (

Policija opozarja na vse več drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvedejo zelo prefinjeno in pretkano. Ljubljanski policisti so tako pretekli teden obravnavali primer, ko je storilec pod pretvezo, da bo opravil telekomunikacijske storitve, zamotil oškodovanko, drugi storilec pa je iz hiše ukradel nakit.

Prejšnji četrtek sta neznanca v Vikrčah izvedla drzno tatvino v stanovanjski hiši. Kot pojasnjujejo na Policijski upravi (PU) Ljubljana, je neznani storilec starejšo oškodovanko na domu zamotil s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev.

Drugi storilec je medtem iz hiše ukradel nakit v vrednosti več tisoč evrov. Storilca sta se s kraja odpeljala s karavanom peščene ali sive barve. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo zbiranje obvestil.

Ljudje premalo previdni

Na PU Ljubljana v zadnjem času obravnavajo drzne tatvine, ki jih storilci izvedejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo toliko, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.

Kljub rednim opozorilom policisti opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

Kot navajajo policisti, so žrtve predvsem starejši občani, ki jih storilci zamotijo s pogovorom. Pretvarjajo se, da so serviserji ali so prišli odkupit staro železo ali pa da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov in podobno. S tem žrtve zvabijo iz hiše ali od nje, tako da je nimajo več pod nadzorom.

Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in ukradejo v večini primerov denar ter nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki pa je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo, ugotavljajo na PU Ljubljana.

Drzne tatvine
Foto: PROFIMEDIA

Žrtve največkrat starejši

“Občanom svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi ‘stopijo samo za vogal’. Ob tem naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in registrska številka vozila). Če kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo,” svetujejo policisti.

Dodajajo, da so v večini primerov oškodovanci starejši, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja.

“Svojce starejših, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe,” pozivajo policisti.

Prijeta osumljenka drzne tatvine

Okoli 1.30 ponoči sta storilca v enem od bencinskih servisov na Celovški cesti v Ljubljani ukradla več izdelkov. Pri tem ju je zalotila zaposlena, ki ju je skušala zadržati, a sta osumljenca s kraja pobegnila in se s kolesi odpeljala proti centru Ljubljane. Na kraj je bilo napotenih več patrulj, ki so osumljenca zaznali in prijeli mladoletno osumljenko. Osumljenec je še na begu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!