Razkrinkali združbo, ki je pod pretvezo ljubezni izsiljevala starejše moške

Črna kronika 20. Maj 202215:32 0 komentarjev
starejši moški
Slika je simbolična. (foto: Profimedia)

Italijanski karabinjerji so v sodelovanju z Europolom razkrinkali kriminalno združbo, ki naj bi izkoriščala osamljene starejše moške na jugu Italije. Osumljeni so kaznivih dejanj prevare, spolnega izkoriščanja in pranja denarja. V preiskavi je bilo izvedenih 23 hišnih preiskav in 13 aretacij v treh državah.

Kriminalna združba, ki so jo sestavljali večinoma romunski državljani, je uporabila mlade ženske, ki so se predstavljale kot gospodinjske pomočnice, zato da so stopile v stik z žrtvami. Ženske so nato svoje stranke nagovarjale, naj jim posodijo visoke vsote denarja. Z moškimi so pogosto imele tudi razmerje, kot razlog, zakaj potrebujejo denar, pa so navajale težave z zdravjem ali bolezen družinskega člana, je Europol še zapisal v sporočilu za javnost.

Združba je delovala v Kalabriji na jugu Italije. Tam so poiskali moške, stare od 70 do 90 let, pogosto takšne, ki niso imeli tesnih stikov s svojimi družinami. Če so posojilo zavrnili, so jih v nekaterih primerih izsiljevali za denar. Europol navaja primer, ko je ženska svoji žrtvi skrivaj podtaknila Valium, da bi združba lahko oropala njegovo hišo. Moški je po navedbah Europola zaradi zdravila utrpel dva infarkta.

Drugi člani združbe so po navedbah italijanskih oblasti nato prevzeli denar in ga prek različnih platform nakazali v Romunijo. Denar so tam oprali preko investicij v nepremičnine, avtomobile in zlato.

Po oceni Europola je kriminalna združba s tovrstnimi prevarami pridobila več kot milijon evrov. Oblasti so med preiskavo identificirale 56 članov združbe, med njimi je bilo 16 ključnih za operacijo. Nekatere člane so aretirali tudi v Romuniji in v Nemčiji, povezave pa naj bi vodile tudi na Nizozemsko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!