S ponarejanjem listin banko oškodoval za več sto tisoč evrov

Črna kronika 15. Apr 202409:31 0 komentarjev
Bančno okence
Foto: PROFIMEDIA

Moški z območja Posavja je banki predložil lažne račune in jo oškodoval za približno 400.000 evrov. Grozi mu več let zaporne kazni.

Novomeški kriminalisti so na okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo proti 49-letnemu osumljencu z območja Posavja in njegovo družbo zaradi utemeljenega suma storitve treh kaznivih dejanj ponareditev ali uničenje poslovnih listin in poslovne goljufije.

Kot so ugotovili med preiskavo, je osumljenec izdelal lažne račune, ki jih je naslovil na poslovnega partnerja iz tujine. Z njimi je zaračunal storitve, ki jih ni opravil. Lažne račune v skupnem znesku okoli 400.000 evrov je nato kot prave predložil oškodovani slovenski banki v postopku odkupa terjatev ter jo s tem preslepil, da bo obveznost iz naslova odkupa terjatev v celoti poravnana, oziroma ji je prikrival, da obveznost ne bo mogla biti izpolnjena. Banka je nato v postopku odkupa terjatev osumljencu izplačala znesek, so sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Z dejanjem je banki povzročil za več kot 380.000 evrov premoženjske škode. V predkazenskem postopku so bila na podlagi odredbe sodišča opravljena nujna preiskovalna dejanja za zavarovanje dokazov. Na PU Novo mesto so še pojasnili, da predkazenski postopek usmerja okrožno državno tožilstvo v Krškem.

Za kaznivo dejanje ponareditev ali uničenje poslovnih listin je predpisana kazen zapora do dveh let, za kaznivo dejanje poslovne goljufije, zaradi katere je nastala velika premoženjska škoda, pa je predpisana kazen zapora od enega do deset let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!