“Šef kokaina” Morabito ujet po letih bega pred oblastmi

Črna kronika 25. Maj 202110:47 > 12:27 0 komentarjev
Rocco Morabito
Srdjan Živulović/BOBO ZIVULOVIC

Rocco Morabito, vodja kalabrijske mafijske združbe 'Ndrangheta, je bil po dveh letih na prostosti aretiran v Braziliji. Pred roko pravice se je skrival od leta 2019, ko je pobegnil iz urugvajskega zapora.

Brazilska zvezna policija je sinoči aretirala Rocca Morabita, ubežnega italijanskega mafijskega šefa, povezanega s kriminalno združbo ‘Ndrangheta, ki danes velja za eno najmogočnejših kriminalnih združb v Italiji.

Kot je sporočilo brazilsko ministrstvo za pravosodje, so Morabita skupaj z dvema tujcema aretirali v hotelski sobi v severovzhodnem obalnem mestu João Pessoa. Po poročanju tiskovne agencije Reuters naj bi bil eden od tujcev italijanski begunec.

Rocco Morabito: drugi najbolj iskani italijanski zločinec

Predstavniki zvezne policije Brazilije so v ločeni izjavi sporočili, da je bil Morabito po 22 letih skrivanja pred roko pravice aretiran v Urugvaju leta 2017. Iz urugvajskega zapora pa je pobegnil le dve leti po aretaciji.

Italijanska policija je zaradi aretacije že odpotovala v Brazilijo, kjer bo sodelovala v preiskavi, še poroča Reuters.

“Rocco Morabito je bil v Italiji drugi najbolj iskani zločinec in obtožen vpletenosti v ‘Ndrangheto, ki velja za eno največjih in najmočnejših kriminalnih organizacij na svetu,” je še sporočilo pravosodno ministrstvo. V Italiji je sicer že obsojen na 30 let zapora.

Ključni akter čezatlantske kriminalne dejavnosti

V zadnjih letih je Brazilija postala ključni akter v čezatlantski trgovini z mamili, saj so se njene tolpe povezale z italijanskimi, nizozemskimi in balkanskimi igralci, da bi rekordne količine kokaina preselile v Evropo, ki so jo zvabile visoke cene in naraščajoče povpraševanje.

Aretacija Morabita na severovzhodu Brazilije nakazuje tudi na naraščajoč trend pošiljanja kokaina iz revnejše regije države zaradi vse večjega nadzora v glavnih pristaniščih jugovzhodne Brazilije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!