Starši dečka, ki se je utopil v Soči: “Žalujeva za sinom in sva hkrati tožnika”

Črna kronika 30. Nov 202115:04 > 15:39 3 komentarji
Solkan
Srdjan Živulović/Bobo

Leto in pol po tragični nesreči, v kateri se je med kopanjem v Soči zaradi nenadnega dviga gladine utopil 10-letni Jaša Šavli, so se za N1 oglasili njegovi starši. Osupli so nad tem, da je bila v vsem tem času vložena zgolj kazenska ovadba zoper Jaševega dedka, pa še v tem primeru je bila zakonska osnova napačna. "Ves čas se ubadava z vprašanjem, kako so naju lahko vse institucije pustile na cedilu," so zapisali. "Lahko si predstavljate, kakšno breme je to za naju, ko žalujeva za otrokom in se morava hkrati kot tožnika poglabljati v dogodek."

“Ob Jaševi smrti se nam je sesul svet, življenje se je popolnoma podrlo. Bolečina je neizmerno huda in želiva si vsaj to, da bi odgovorni odgovarjali za to, kar so storili,” sta za N1 leto in pol po nesreči povedala Ana in Andraž Kordeš, starši 10-letnega dečka Jaše, ki se je zaradi nenadnega dviga gladine julija 2020 med kopanjem v Soči utopil.

Starši so minuli teden na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložili kazensko ovadbo zoper novogoriško mestno občino in zoper Soške elektrarne, v kateri jim očitajo povzročitev splošne nevarnosti. “Nezaslišano se nama zdi, da bi bilo že vse zaključeno in pozabljeno, če sama ne bi ukrepala. Zgodilo se ne bi popolnoma nič. Nobene podrobne preiskave in kaznovanja odgovornih. Tega preprosto ne moreva sprejeti in ne bi mogla živeti s tem, da bi pustila, da nekdo ne opravi svojega dela v tej zadevi. Pri tem misliva na tožilstvo, sodstvo, katerih dolžnost je, da to opravijo.”

“Žalujeva za otrokom, hkrati pa morava skrbeti za postopek”

Leto in pol po nesreči namreč še vedno ni jasna odgovornost družbe Soške elektrarne Nova Gorica, ki je s svojim delovanjem povzročila nenaden porast gladine Soče. Starši so tudi prepričani, da novogoriška mestna občina pred nesrečo ni zagotovila dovolj varnostnih ukrepov, ki bi preprečili takšne nesreče.

Policija je pred letom dni na okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici podala zgolj kazensko ovadbo zoper dedka, s katerim je deček plaval, in sicer zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Starši so zapisali, da je bila zakonska osnova napačna in da bi odgovore morali iskati tudi drugod, čemur je pritrdilo tudi višje sodišče v Kopru. Kljub temu tožilstvo ni hotelo ponovno prevzeti zadeve v obravnavo, so še opozorili.

“Resnično se s tem vprašanjem ves čas ubadava, kako so naju lahko vse institucije pustile na cedilu. Vsi so pogledali stran, že od prvega trenutka dalje,” sta razočarana sogovornika. Pet dni po dogodku sta ju obiskala kriminalista in jima povedala, da tožilka ne vidi podlage za preiskavo zoper mestno občino in družbo Soške elektrarne in da se bodo osredotočili na ovadbo dedka. “Že takrat sva opozorila na zakonske podlage za preiskavo zoper Soške elektrarne in mestno občino, a nisva bila uslišana. Kazenska ovadba zoper dedka je bila na napačni osnovi, in ker sva se na to pritožila, sva postala tožilca. Spremembo zakonske osnove iz povzročitve splošne nevarnosti v povzročitev smrti iz malomarnosti je potrdilo višje sodišče v Kopru. V praksi obstaja možnost, da tožilstvo ponovno prevzame zadevo, a je, kljub našim pozivom, ni, čeprav so sami podali napačno podlago. Tako sva ostala sama in lahko si predstavljate, kakšno breme je to za naju, ko žalujeva za otrokom in se morava hkrati kot tožnika poglabljati v dogodek in skrbeti za postopek, da ne štejeva vseh stroškov, ki jih imava z naroki na sodiščih.”

Pretok je bil posledica delovanja elektrarne, ne višja sila

Da odgovorni na Mestni občini Nova Gorica in odgovorni na Soških elektrarnah Nova Gorica res niso storili vsega za varnost, kar bi po zakonu morali, je po njunem mnenju postalo očitno potem, ko so po Jaševi utopitvi uvedli dodatne ukrepe za zagotovitev varnosti. Do takrat so na nevarnost opozarjale zgolj opozorilne table, čeprav se je na omenjenem območju prav zaradi nenadnega dviga vode že pred tem zgodilo več nesreč. “Postavljenih je bilo več količkov, ki prikazujejo nivo vode in opozarjajo, ko ta postane previsoka, preko reke je bila na nevarnem delu postavljena jeklenica z opozorilno tablo, uvedeni so bili informatorji, ki obiskovalce obveščajo o nevarnosti utopitve, postavljene so bile dodatne opozorilne table, poleg tega so se odgovorni sestajali na sestankih in iskali primerne rešitve,” sta še zapisala Ana in Andraž Kordeš.

Starši za utopitev krivijo tudi Soške elektrarne Nova Gorica, saj s hitrim spreminjanjem pretoka po njihovem mnenju kopalce spravljajo v smrtno nevarnost, ne da bi se ti tega sploh zavedali. “Potrjeno je bilo, da je bil pretok posledica delovanja elektrarne, ki je načrtovano in vodeno ter ni posledica kakšne višje sile. Z njihove strani bi morali smrtno nevarnost preprečiti z omejitvijo sprememb pretoka v času, ko so na reki kopalci,” še piše v pismu.

Zakaj zoper mestno občino in omenjeno družbo ni bil uveden nikakršen predkazenski postopek, sogovornika ne razumeta.

“Za sina bova vztrajala do konca”

Zaključen sicer ni niti postopek kazenskega pregona zoper dedka. “Nadaljevala sva ga zato, ker želiva priti do dna zadevi in ugotoviti, kdo vse je odgovoren za smrt najinega otroka. Pri tem pa sva popolnoma iskrena in ne nameravava kogarkoli braniti. Želiva, da so vsi odgovorni preiskani in da se postopki peljejo do konca.”

Na vprašanje, kako so po vsem, kar se jim je zgodilo, preživeli zadnje leto in pol, Ana in Andraž odgovarjata: “O tem bi lahko veliko napisala, a meniva, da je zdaj poudarek na drugih zadevah. Vse, kar si želiva, je, da bi se vrnil najin sin, a ker to ni mogoče, si želiva predvsem zavedanja, da sva naredila vse, kar je mogoče, da se zadeve raziščejo in ne ostanejo brez epiloga. Za svojega sina bova vztrajala do konca.”

Desetletni Jaša se je utopil konec julija 2020, ko se je v pol ure pretok povečal s 30 na 100 kubičnih metrov na sekundo, zaradi česar se v tem času gladina vode dvigne za skoraj meter. Jaša, ki je bil po besedah staršev dober plavalec, se ni mogel boriti s tako močnim tokom, rešiti pa ga niso mogli niti bližnji kopalci.

Starši so po tragični smrti opozorili na številne nepravilnosti, ki so jih bili deležni po nesreči. O dogodku so jih obvestili šele pet ur po smrti sina. Ko so želeli priti v stik s sinovoma, ki sta bila priča nesreči, jim na Centru za socialno delo Nova Gorica, kamor jih je po dogodku pripeljala policija, tega niso omogočili. Boriti so se morali tudi za slovo sina – videti ga niso mogli ne v bolnišnici ne na inštitutu za sodno medicino, temveč šele v mrliški vežici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje