Iz jame po treh dneh rešili vseh pet ujetih: “To je dan sreče, dan življenja”

Črna kronika 08. Jan 202405:00 > 16:56 13 komentarjev

Peterico, ki je bila od sobote zaradi obilnega deževja ujeta v Križni jami, so reševalci danes popoldne okoli 15. ure uspešno rešili. Voda v jami je namreč ponoči upadla, reševalna ekipa pa se je že dopoldne prebila do Križne gore, kjer so se ujeti vkrcali na čoln. Poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je po reševanju dejal, da je danes dan sreče in življenja. Po prvih zdravstvenih pregledih rešenci nimajo fizičnih ali psihičnih zdravstvenih težav.

Tretji dan reševanja petih ujetih v Križni jami, ki jih je med njihovim sobotnim izletom zaradi obilnega deževja zalila voda, se je končal z dobro novico. Kot je za N1 potrdil poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, je evakuacija uspela, tričlanska družina in dva vodiča pa nimajo zdravstvenih težav.

Predstavnik nujne medicinske pomoči Zlatko Pogorilić, zdravnik iz Zdravstvenega doma Cerknica, je po pregledu vseh udeleženih v dogodku ocenil, da so ga vsi prenesli dobro. Fizičnih zdravstvenih težav po njegovih navedbah nimajo, psihološko pa so jim vodiči nudili “izjemno pomoč”. “Ocenjujem, da niti eden od njih ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja,” je dejal. Če bodo psihološko pomoč potrebovali v prihajajočih dneh, je bodo deležni, je zatrdil.

Barbara Čibej Žagar, vodja enote za psihološko pomoč v okviru civilne zaščite, je dejala, da so po kratkem razgovoru “na srečo vsi v dobrem stanju, ne potrebujejo dodatne psihološke pomoči”. Te, kot dodaja, ne potrebujejo niti reševalci.

Reševanje je bilo ekipno delo

Igor Benko, predsednik Jamarske zveze Slovenije in eden od treh vodij intervencije, se je zahvalil vsem, ki so pomagali pri intervenciji. “Za nas delo ni bilo zelo enostavno, vseeno pa ne težko. Ko smo vedeli, da je z njimi vse v redu, smo vedeli, da bomo vse izpeljali,” je dejal Benko. Opisal je, da so evakuiranci “dobre volje in srečni”, da so jih rešili.

Vodja enote za tehnično potapljanje Damir Podnar je poudaril, da se je pri tej intervenciji izkazalo, da je reševanje rezultat dela ekipe in ne posameznika. “Premagali smo vse napore in uspešno končali to akcijo,” je dejal. Walter Zakrajšek, vodja jamarske reševalne službe, pa je izrazil zadovoljstvo, da se je reševanje izteklo srečno. “V tej nesreči so se pokazali naše sodelovanje in naši skupni treningi kot izredno pomembni,” je poudaril Zakrajšek.

Curk se je na novinarski konferenci posebej zahvalil premierju Robertu Golobu, predsednici republike Nataši Pirc Musar in vsem resornim ministrom, ki so bili z reševalci v nenehnem stiku.

Predsednica Pirc Musar se je v objavi na Facebooku zahvalila reševalcem ter vsem, ki so sodelovali v reševalni akciji. “Ponovno ste dokazali, da ste izjemno organizirani in usposobljeni. Najpomembneje pa je, da so se vsi iz jame vrnili nepoškodovani in v dobrem stanju. Je pa ta primer ponovno pokazal, da je treba pred izvedbo različnih odprav temeljito razmisliti ter upoštevati tudi vse relevantne okoliščine. Tveganje življenj tistih, ki rešujejo v izjemno zahtevnih razmerah, ne sme postati samoumevno,” je še dodala.

Premier Golob se je na družbenem omrežju Facebook posebej zahvalil vsem reševalcem, ki so pomagali pri reševanju ujetih. “Tvegali ste svoja življenja, da ste na varno pripeljali ujeto družino in oba vodnika. Iskrena hvala!” je zapisal.

Tričlanska družina in dva vodiča v jami ujeti od sobote

Spomnimo, tako kot v soboto se je reševalnim ekipam tudi v nedeljo uspelo prebiti do peterice ujetih, za pot do njih in nazaj iz jame so potrebovale dobrih osem ur. A gladina v jami je bila še zmeraj previsoka, da bi jih lahko varno spravili na površje.

Današnje jutro je prineslo dobre novice, saj je voda v jami ponoči upadla. Okoli 8. ure zjutraj je bilo mogoče prek prvega sifona že priti s čolnom, nato pa so se potapljači jamarske reševalne službe in potapljači enote za hitre intervencije z uprave za zaščito in reševanje začeli prebijati do ujetih, je za N1 potrdil poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

reševanje iz križne jame reševanje iz križne jame
Reševanje peterice iz Križne jame se je končalo uspešno. (Foto: dr. Maks Merela in Damijan Šinigoj, JRS)
reševanje iz križne jame reševanje iz križne jame
Reševanje peterice iz Križne jame se je končalo uspešno. (Foto: dr. Maks Merela in Damijan Šinigoj, JRS)
reševanje iz križne jame reševanje iz križne jame
Reševanje peterice iz Križne jame se je končalo uspešno. (Foto: dr. Maks Merela in Damijan Šinigoj, JRS)

Peterica je bila sicer ves čas reševanja v dobrem stanju. Tri dni so preživeli v bivaku, imeli so grelnike, tako da so bili na toplem in so si lahko kuhali.

V nedeljo so reševalcem težave predstavljale brzice in visoka gladina, zaradi katerih so za pot do ujetih potrebovali pet ur. Načrtovali so, da bodo peterico oblekli v potapljaške obleke iz neoprena, jih psihično pripravili in se z njimi odpravili na pot iz jame. Del jame bi morali prsno preplavati, a so potek evakuacije naknadno spremenili.

V nedeljo je v celotni reševalni akciji sodelovalo 95 ljudi, danes 45, poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Cerknica Matjaž Knap pa je pojasnil, da je bila zelo pomembna tudi logistična podpora.

Križna jama, reševanje
Reševanje ujetih (Foto: dr. Maks Merela/JRS)

Gre za prvo nesrečo v Križni jami, ki je 8.273 metrov dolg jamski sistem pod območjem med Blokami, Loškim in Cerkniškim poljem. Nesreče v tej jami ne pomnijo niti domačini. Jama je priljubljena turistična točka, na ogled se čaka tudi več kot eno leto, je dejal Zakrajšek. Vsi termini za ogled vodnega dela do Kristalne gore, ki traja od 6,5 do 7 ur, so do marca 2025 zasedeni, prosti termini pa so na voljo šele med oktobrom 2025 in marcem 2026.

Križna jama, reševanje
Foto: dr. Maks Merela/JRS

Značilnost jame je veriga podzemnih jezerc s smaragdno zeleno vodo. V soboto po mnenju reševalcev razmere za obisk jame zaradi močnega dežja niso bile primerne, zakaj je Društvo ljubiteljev Križne jame izlet vseeno opravilo, pa še ni znano. Po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana je visoko gladino povzročila voda, ki je prišla iz Hrvaške, to pa je presenetilo sicer izkušena jamska vodnika. “Ko so se ujeti vračali iz jame, so ugotovili, da je jama delno zalita, zaradi česar so se umaknili na varno mesto,” je še povedal Šestan.

Zakrajšek je pojasnil, da so v preteklosti ljudje v Križni jami zaradi naraslega vodostaja že ostali ujeti, “a je voda odtekla in so se normalno vrnili na površje”. Odgovora, zakaj se je vodnik kjub napovedanem dežju odločil, da se v soboto vseeno odpravijo v jamo, nima.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje