Moški je imel prepoved približevanja, do žene je bil nasilen, zato ga je zabodla

Črna kronika 31. Maj 202215:22 > 16:20

V nedeljo zvečer sta se v Mariboru sprla mož in žena, pri čemer je bil moški do ženske nasilen, ona pa ga je nato zabodla z nožem. Moški se je nato z osebnim avtomobilom odpeljal v bolnišnico, a je na poti umrl. Policija je danes povedala, da je imel moški prepoved približevanja, vendar sta s partnerko živela skupaj.

Operativno-komunikacijski center policijske uprave Maribor je v nedeljo ob 22.41 prejel obvestilo regionalnega centra za obveščanje, da je voznik osebnega vozila na Valvasorjevi ulici v Mariboru trčil v parkirano kombinirano vozilo. Na kraj sta bili napoteni patrulji Policijske uprave Maribor (patrulja postaje prometne policije in patrulja policijske postaje Maribor II), so na novinarski konferenci povedali mariborski policisti.

Policisti so ob prihodu ugotovili, da je prometno nesrečo povzročil 36-letni moški, ki je bil huje poškodovan in ni kazal znakov življenja. Na kraju je bila tudi njegova 31-letna žena. Poškodovanemu na kraju kljub nudenju nujne medicinske pomoči niso mogli več pomagati.

Policija je z nadaljnjim zbiranjem obvestil ugotovila, da sta se zakonca pred tem doma sprla, pri čemer je bil moški do žene nasilen, ona pa ga je pri tem zabodla z nožem. Po dejanju se je želel poškodovani s svojim osebnim vozilom odpeljati v Univerzitetni klinični center Maribor, vendar je med vožnjo zaradi poškodb umrl, pri tem pa trčil v vozilo, so še povedali mariborski policisti.

Policisti so pridržali 31-letnico

Zaradi utemeljenih razlogov za sum, da je 31-letnica storila kaznivo dejanje uboja (po 115. členu kazenskega zakonika), so ji policisti na kraju odvzeli prostost in jo pridržali. Še vedno je v policijskem pridržanju, danes pa naj bi bila prevedena tudi k dežurnemu preiskovalnemu sodniku. Policija ne ve, zakaj je bila na kraju prometne nesreče tudi sama. Kazenski zakonik za uboj predvideva med 5 in 15 let zapora. Je pa imela osumljenka manjše odrgnine, ki bi jih lahko po besedah policije identificirali kot lažje telesne poškodbe.

Na naslov bivanja so nato nemudoma poslali ostale policiste, ki so kraj dejanja zavarovali. Na kraj je prispela tudi okrožna državna tožilka z okrožnega državnega tožilstva v Mariboru in dežurni preiskovalni sodnik z okrožnega sodišča v Mariboru, ki je prevzel ogled kraja kaznivega dejanja in odredil sodno obdukcijo.

Pokojni je imel prepoved približevanja

Pri izvedbi prvih nujnih ukrepov so policisti ugotovili, da je bil pokojni letos že dvakrat obravnavan za kazniva dejanja nasilja v družini. V obeh primerih mu je bil izrečen ukrep prepovedi približevanja. Prvi ukrep je potekel v začetku maja, drugi pa je bil še veljaven. V obeh primerih je okrožno sodišče v Mariboru s sklepom ukrep policije podaljšalo oziroma potrdilo.

V obeh teh primerih so policisti skladno z zakonodajo in pravili, ki veljajo na tem področju, izvajali nadzor nad spoštovanjem izrečenega ukrepa prepovedi približevanja in nadlegovanja po komunikacijskih sredstvih. Nadzor so izvedli tudi na dan uboja, vendar pri tem kršitev niso zaznali, so povedali na novinarski koneferenci. 

V kriminalistični preiskavi opisanega kaznivega dejanja so policisti dodatno ugotovili, da je povzročitelj nasilja kljub veljavnemu izrečenemu ukrepu prepovedi približevanja prebival z oškodovanko. Kot so pojasnili mariborski policisti, je moški na naslovu 31-letnice prebival z njenim soglasjem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.