Umor v Kobjeglavi: na sodišču razkrili podrobnosti odkritja trupla

Črna kronika 16. Feb 202420:25 0 komentarjev
Policijski trak
Foto: Srdjan Živulović/ BOBO

Na koprskem sodišču se je nadaljevala obravnava v zadevi umora Darja Grmka. Med zaslišanimi so bili tudi hči umorjenega, nekdanja žena in zet ter skupni znanec žrtve in obdolženega. Na sodišču so govorili predvsem o okoliščinah odkritja trupla.

Hči umorjenega Darja Grmka je danes na okrožnem sodišču v Kopru pričala, da je obdolženi Adriano Petelin, ki ga ni poznala, dvakrat nakazal 14.000 evrov na njen račun. Skupni znanec žrtve in obdolženega pa je priznal, da je na dan umora prišel do vrat hiše žrtve v Kobjeglavi in izvedel za smrt, čeprav je med preiskavo ta dejstva zanikal.

Po obtožnici naj bi Petelin umoril Grmka zato, ker bi mu sicer moral vrniti velik dolg iz poslov s prepovedanimi drogami. Petelin je na sodišču sicer že priznal, da si je je od umorjenega izposodil 25.000 evrov, a je zatrdil, da je dolg odplačal. Več prič je navedlo, da jim je pokojni govoril o višjih zneskih dolga, vendar je vprašanje, koliko je bil verodostojen, saj naj bi vsakič omenil drugačen znesek, v razponu od 30.000 do 180.000 evrov.

Danes je Grmkova hči dejala, da je bila z očetom v dobrih odnosih in da jo je obiskoval, vendar ona že nekaj let ni bila pri njem in ni vedela, s čim se ukvarja. Kot je pojasnila, ji je bilo znano, da je imel v preteklosti težave s prepovedanimi drogami. Ko je na račun dobila omenjeni denar, je vprašala očeta, od kod izvira, in dobila odgovor, da je vse zakonito.

Mrtev ležal na tleh v hiši polni dima

Danes so sicer na sodišču govorili predvsem o okoliščinah odkritja trupla. Italijanski državljan C. C. je povedal, da je dvakrat ali trikrat na teden prihajal v Kobjeglavo kupit konopljo, občasno pa tudi kokain. Na dan zločina, 1. aprila 2021, je bil tam trikrat. Ker okrog 15. ure Grmka ni našel, je šel pogledat v bližnji lokal, nato se je vrnil, a se na trkanje na vrata spet ni odzval nihče. Odpeljal se je domov, ob 18. pa je bil spet pred Grmkovo hišo.

Takrat je pred vhodom srečal še enega moškega, kasneje je izvedel, da je to italijanski državljan D. D. Ta je Grmka poklical, telefon v hiši je zvonil, a nihče ni odgovoril, zato sta se zbala, da je kaj narobe. D. D. je vstopil skozi okno v kopalnici, nato je od znotraj odprl vhodna vrata in dejal: “Mrtev.” Dodal je le, da leži na tleh in da je hiša polna dima.

C. C. je dejal, da je prišel na prag, v hišo pa ni vstopil. Zaradi dima ni videl ničesar. Ker je bil prestrašen, je že čez kakšno minuto odšel domov, ne da bi poklical policijo. Ta je zločin odkrila šele naslednji dan. Zvečer je C. C. poskusil kupiti drogo še pri enem znancu. Ta je v preiskavi dejal, da ga je C. C. takrat napotil h Grmku, čeprav je že vedel, da je mrtev.

Grmek se je zaradi dolga skregal s Petelinom

V fazi preiskave je sicer C. C. trdil, da je odšel z Grmkovega dvorišča, še preden je D. D. vstopil v hišo, in da mu je za Grmkovo smrt povedal prav znanec, pri katerem je drugič poskusil kupiti drogo.

C. C. je tudi odločno zanikal trditev Petelina, da naj bi ga prav on nekaj dni pred umorom pripeljal h Grmku. Kot je dejal, ga je v preteklosti večkrat peljal, vendar mu je Grmek nekaj mesecev pred smrtjo dejal, naj Petelina ne vozi več k njemu, ker je dolžan veliko denarja, zaradi česar sta se skregala. Petelin naj bi mu dejal, da Grmek ne govori resnice. Po besedah C. C. naj bi Petelin prihajal h Grmku po kokain, ki ga je nato tudi preprodajal.

Petelin je danes vprašal C. C., kako je od Grmka izvedel toliko stvari, čeprav ne govori slovensko, pokojni pa je zelo slabo obvladal italijanščino. Priča je dejala, da je bilo za osnovno komunikacijo to dovolj.

Zaslišana tudi žrtvina nekdanja žena in zet

Danes sta bila zaslišana tudi Grmkova bivša žena in zet, ki sta prišla na kraj zločina dan po C. C. in sta tudi obvestila policijo. Zet je povedal, da ga je poklicala Grmkova soseda. Oba sta pričala, da je pokojni leži na boku in da je bil v hiši vonj po zažganem. Nihče od njiju pa se ni povsem približal truplu.

Bivša žena je dejala, da je videla le manjšo rano in sklepala, da je šlo za infarkt ali kaj podobnega. Prav tako nista opazila, da bi ob truplu ležal kakšen nož ali listek. Poudarila pa sta, da je bilo v hiši vse tako razmetano, da nista opazila vsega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!