Umor žene s sekiro v Brestanici: zagovornik obdolženega želi ponovno sojenje

Črna kronika 30. Jan 202316:25 0 komentarjev
Žiga Živulović jr./BOBO

Peter Prus Pipuš, zagovornik Franca Šterbana, ki mu je sodišče lani prisodilo 15 let zapora za umor žene, je na Višje v Ljubljani sodišče podal predlog za ponovno sojenje. Meni namreč, da je prvostopenjska sodba obremenjena s procesnimi kršitvami. Prus Pipuš je navedel še, da izrečena zaporna kazen presega življenjsko dobo 81-letnega obtoženca in da zato "kazen, ki mu je bila izrečena, dejansko predstavlja dosmrtni zapor".

Pritožbeni senat Višjega sodišča v Ljubljani je obravnaval pritožbo Franca Šterbana, ki ga je Okrožno sodišče v Krškem septembra lani spoznalo za krivega umora žene in mu prisodilo 15 let zapora. Zagovornik Peter Prus Pipuš je za STA pojasnil, da je prvostopenjska sodba obremenjena s procesnimi kršitvami, zato predlaga ponovno sojenje.

V Brestanici naj bi 79-letnik ubil svojo ženo

Prus Pipuš je na seji pritožbenega senata dejal, da je bil del dokazov izločen že v fazi preiskave, vendar se je sodna izvedenka kljub temu seznanila s spisom sestavljenim v preiskavi, tudi z iz njega izločenimi dokumenti.

Nadalje je sodna izvedenka Zdenka Čebašek-Travnik med pričanjem podajala vrednostne sodbe o zmanjšani prištevnosti Šterbana, lahko pa bi le ugotavljala dejansko stanje, je poudaril Prus Pipuš.

Izpostavil je še okoliščino, da je obtoženi po dejanju bil v stanju zmanjšane prištevnosti, skušal si je namreč vzeti življenje, zato se ni zavedal svojih pravic. Hišna preiskava je torej bila izvedena brez njegovega soglasja, zato gre v tej zadevi za nedovoljen dokaz, meni zagovornik.

Prus Pipuš je med pritožbo še navedel, da izrečena zaporna kazen presega življenjsko dobo 81-letnega obtoženca, ki da mu je zaradi hude bolezni ostalo le še nekaj let življenja. Zato je predlagal razveljavitev sodbe in ponovno sojenje ter omilitev izrečene kazni na obvezno psihiatrično zdravljenje.

“Kazen, ki mu je bila izrečena, dejansko predstavlja dosmrtni zapor, kar pa ni namen kaznovalne politike,” je po seji dejal Prus Pipuš.

Šterbana je sicer sodišče septembra lani spoznalo za krivega umora žene in mu prisodilo 15 let zapora. Obtožnica ga je bremenila, da je novembra 2021 s sekiro umoril deset let mlajšo ženo, medtem ko je spala. Šterban je na predobravnavnem naroku dejanje priznal, kot razlog pa navedel jezo, ki da ga je popadla po tistem, ko je ugotovil, da naj bi mu žena ukradla denar, ki ga je zaslužil med večletnim delom v Nemčiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!