Umori v Tekačevem: Poleg Kamenika osumljen tudi hrvaški državljan

Črna kronika 20. Dec 202214:25 > 14:36
Kristijan Kamenik
BOBO

Na celjskem sodišču se je sredi novembra začelo ponovno sojenje proti Kristijanu Kameniku v primeru štirikratnega umora v Tekačevem leta 1997. Danes pa je celjsko tožilstvo vložilo še zahtevo za sodno preiskavo zoper domnevnega sostorilca tega zločina.

Potem ko se je sredi novembra začelo novo, že tretje sojenje proti Kristijanu Kameniku, v primeru štirikratnega umora v Tekačevem, naj bi celjski tožilci vložili zahtevo za sodno preiskavo zoper domnevnega sostorilca. Po poročanju portala 24ur.com naj bi šlo za 56-letnega hrvaškega državljana Mladena Fabijanića, ki naj bi ga na kraju zločina izdale biološke sledi. Te so preiskovalci našli leta 1997 na maskirni kapi.

Fabijanić po podatkih slovenske policije doslej pri nas ni bil obravnavan za kazniva dejanja, na Hrvaškem pa je bil obsojen za različna kazniva dejanja in je tam tudi že prestajal zaporno kazen.

Več bioloških sledi še nepovezanih s konkretnimi osebami

Takratne metode analiziranja bioloških sledi niso omogočale, da bi s kape lahko pridobili DNK vzorec. Sodobnejše metode pa so sedaj omogočile, da so vzorec DNK iz najdenega predmeta pridobili. Izmenjava vzorca DNK s sosednjo Hrvaško je nato odkrila, da se ta ujema z vzorcem hrvaškega državljana, je za 24ur.com potrdila vodja Okrožnega državnega tožilstva v Celju Simona Kuzman Razgoršek.

Gre sicer za le enega izmed več na kraju zločina najdenih bioloških sledi različnih oseb. Poleg maskirne kape, narejene iz rokavov puloverja, so preiskovalci v bližini zločina našli tudi pulover, na obeh pa tudi več različnih las. Biološke sledi na najdenih predmetih niso pripadale nobeni izmed štirih umorjenih oseb niti Kameniku. Lasje naj bi pripadali najmanj dvema različnima osebama, ki pa naj bi bili v sorodu. Na rokavu so bile najdene biološke sledi tretje osebe moškega spola.

Za pulover preiskovalci tudi ne izključujejo možnosti, da je bil najden naključno, in morda vse najdene biološke sledi še neznanih oseb ne pripadajo storilcem kaznivih dejanj.

NPU naj bi sicer že leta 2019 in 2020 na tožilstvo v dopolnitev kazenske ovadbe poslali poročilo glede novega osumljenca, šele letos novembra pa je celjsko tožilstvo vložilo ovadbo zoper novega osumljenca. Takšen zamik naj bi po besedah vodje tožilstva nastal zato, ker naj bi naknadno še potekale aktivnosti kriminalistov NPU in usmerjanje s strani tožilstva.

“Preiskovalci NPU so obsežno kriminalistično preiskavo zoper hrvaškega državljana, ki je bil sedaj ovaden zaradi umorov v Tekačevem, izvajali od leta 2018 do vključno 2022. Ker je kriminalistična preiskava potekala dlje časa, je NPU o ugotovitvah sproti pisno in ustno obveščal Okrožno državno tožilstvo v Celju, ki je ves čas usmerjalo predkazenski postopek. Kazensko ovadbo so preiskovalci NPU podali skladno z usmeritvami, da je omenjena oseba v hudodelski združbi storila štirikratno kaznivo dejanje umora,” pa so zamik za 24ur.com komentirali na Generalni policijski upravi.

Fabijanić bo ob Kameniku očitno edini sedel na zatožno klop

Fabijanić bo poleg Kamenika očitno edini domnevni sostorilec, ki bo poleg Kamenika sedel na zatožno klop. Tudi slednje še sicer ni gotovo, saj mora to na podlagi predanih dodatnih dokazov potrditi še celjsko sodišče, piše portal 24ur.com. Zoper vse ostale domnevne sostorilce kazenski pregon ne bo več mogoč, saj je primer za vse neznane sostorilce medtem že zastaral.

Tretje sojenje Kameniku se bo začelo potem, ko je bil na prvem že obsojen na 20 let zapora, a je bila razsodba kasneje razveljavljena. Drugo sojenje se je razpletlo z oprostilno sodbo Kameniku, vendar je bila tudi ta sodba razveljavljena. Tretje sojenje pa se je zamikalo, saj je bil Kamenik zaprt v tujini.

Julija letos je celjsko višje sodišče iz kazenskega spisa dokončno izločilo odredbo sodišča o hišni preiskavi, pri kateri so takrat našli glavni dokaz zoper Kamenika, športni copat. Sodišče je namreč pritrdilo obrambi, ki je trdila, da je bila hišna preiskava opravljena nezakonito in ni vsebovala obrazložitve preiskave.

Leta 1997 so bili v Tekačevem na grozovit način umorjeni zakonca Štefan in Frančiška Poharc ter njuni podnajemnici Helena in Viktorija Krošlin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.