Policija razkrila združbo, ki je drogo prodajala tudi v Italijo

Črna kronika 06. Jun 202212:46 > 14:51 2 komentarja

Novogoriški kriminalisti so končali akcijo, v kateri so razkrinkali obširno kriminalno združbo. Ta se je na severnem Primorskem in v Italiji ukvarjala s prodajo prepovedanih drog. V akciji so ovadili devet osumljencev, pri katerih so v hišnih preiskavah našli več različnih vrst droge.

Kriminalisti iz Nove Gorice so skupaj z italijanskimi kolegi razkrili združbo, ki se je ukvarjala s prodajo prepovedanih drog. Te naj bi prodajali v Novi Gorici, Ajdovščini in Italiji. Po sredinih hišnih preiskavah so ovadili devet osumljencev, vsi pa so državljani Slovenije, stari med 33 in 64 let. Večina jih prihaja z Goriškega in Ajdovskega, eden pa iz okolice Ljubljane. Nekateri so bili zaradi podobnih kaznivih dejanj že obravnavani.

Kot je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica Marin Pangos, so kriminalisti skupini na sled prvič prišli lani, ko so jih na sume prodaje droge opozorili italijanski varnostni organi. Odredili so tudi prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so kriminalisti dokazovali kazniva dejanja in iskali osumljence.

V sredo zjutraj je okoli sto policistov, med katerimi so bili pripadniki posebne policijske enote, izvedlo več preiskav. Opravili so osem hišnih preiskav, od katerih je bila ena na območju PU Ljubljana, ostale pa na območju PU Nova Gorica. Policisti so preiskali osem stanovanj in pet vozil. Pridržali so štiri osumljence.

Med hišnimi preiskavami so zasegli več kot štiri kilograme suhe konoplje, več kot 200 gramov amfetamina, manjšo količino heroina in kokaina. Policisti so zasegli še nekaj streliva, domnevno ponarejene zdravniške recepte in več ponarejenih evrskih bankovcev. Zasežena droga naj bi bila vredna med 40 in 60 tisoč evrov. V eni od hišnih preiskav na širšem območju Nove Gorice pa je bil odkrit tudi laboratorij za proizvodnjo metamfetamina. Kot je povedal Pangos, ocenjujejo, da je združba poleg zasežene droge na trg prodala bistveno več prepovedanih drog.

Vzporedno je preiskava potekala tudi v Italiji, kjer so tamkajšnji organi prijeli državljana Slovenije. Pri njem so zasegli večjo količino droge, dve pištoli in več ponarejenih evrskih bankovcev. 36-letnik z območja Nove Gorice ostaja v Italiji, kjer bo obravnavan v skladu s tamkajšnjo kazensko zakonodajo.

Skupno so kriminalisti ovadili devet osumljencev za 25 dejanj prepovedane proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Pangos pa opozarja, da bo zaradi drugih zaseženih predmetov ter naknadnih analiz ovadb še več. Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami je sicer zagrožena kazen od enega do deset let zapora.

S področja prepovedanih drog na območju PU Nova Gorica letno obravnavajo približno sto kaznivih dejanj in večje število prekrškov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje