Velika nevarnost snežnih plazov v Avstriji: več mrtvih in poškodovanih

Črna kronika 04. Feb 202314:31 > 18:06
Avstrija, sneg
Profimedia

Serija snežnih plazov v Avstriji je v petek in danes zahtevala tri življenja. Žrtve so bili večinoma smučarji, ki so se podali na strmine izven označenih prog. Avstrijske oblasti svarijo, da je tovrstno početje izredno nevarno in pozivajo k previdnosti, saj je nevarnost snežnih plazov velika v večjem delu države.

Na goratem območju v kraju Kleinwalsertal v avstrijski zvezni deželi Predarlska so danes našli mrtvega moškega, ki so ga iskali od petka zvečer. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je moškega zasul snežni plaz.

Iskalna akcija poteka tudi na območju kraja St. Anton am Arlberg na Tirolskem, kjer pogrešajo dve osebi. Iskanje so morali okoli 11. ure zaradi prevelike nevarnosti proženja novih plazov prekiniti. Razmere bodo zdaj ocenili strokovnjaki za plazove, ki bodo presodili, ali je mogoče reševalno akcijo nadaljevati.

“V Kaltenbachu se je danes zaradi plazu smrtno ponesrečil ljubitelj zimskih športov,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik policije, ki pa ni želel posredovati nobenih informacij o okoliščinah nesreče v alpski vasici. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je šlo za 17-letnega državljana Nove Zelandije, ki je smučal zunaj označenih prog.

Smrtne nesreče že v petek

V petek je bil snežni plaz usoden tudi za smučarja v Ötztalu na Tirolskem, pri Kitzbühlu pa je plaz odnesel 15-letnika, ki se je huje poškodoval. V zimskem športnem središču Lech-Zürs na Predarlskem je plaz zasul dva moška, ki pa sta jo odnesla brez poškodb.

V petek je v snežnem plazu v letovišču Soelden umrl 32-letni Kitajec, ki naj bi prav tako smučal izven urejenih prog, tretjega moškega pa so našli mrtvega danes v kraju Kleinwalsertal v avstrijski zvezni deželi Predarlska, potem ko so ga v petek razglasili za pogrešanega.

V petek popoldne sta se pred plazom za las rešila tudi 44-letni Dunajčan in njegov 13-letni sin, ki sta na smučišču na gori Schmittenhöhe blizu kraja Zell am See kljub opozorilom o četrti stopnji nevarnosti snežnih plazov smučala zunaj urejenih smučarskih prog. Kot navaja APA, je 44-letnik tudi po reševalni akciji razmere podcenjeval, zato ga čaka kazenski postopek. Oba sta bila sicer nepoškodovana.

Nevarnost snežnih plazov je velika v večjem delu Avstrije, zato pristojni pozivajo k veliki previdnosti. Opozarjajo, da je smučanje zunaj urejenih prog je smrtno nevarno, razmere v gorah pa so zelo zahtevne tudi za najbolj izkušene.

Sneg povzroča težave tudi drugod po Evropi

Obilica snega je danes povzročala nesreče in motnje v oskrbi z elektriko v več srednjeevropskih državah, med drugim na Slovaškem, Češkem in Poljskem, kjer sta zaradi vremenskih razmer umrli najmanj dve osebi, poročajo tuje tiskovne agencije.

V poljskem kraju Cisiec blizu južne meje s Slovaško je umrla starejša ženska, na hišo katere je med neurjem padlo drevo. Gasilci so upokojenko našli mrtvo v hiši.

V bližini pristaniškega mesta Gdansk na severu države je umrla še ena ženska, ko je njen avtomobil trčil v drevo, je poročala poljska televizija TVN24, ki je danes poročala o skupno več kot 140 prometnih nesrečah, povezanih z obilnim sneženjem in spolzkimi cestami.

Na severu Slovaške so medtem oblasti v 27 občinah razglasile izredne razmere, poroča slovaška tiskovna agencija TASR. Več smučarskih središč je bilo zaprtih zaradi neurij. Prebivalce mesta Žilina in okoliških krajev na severozahodu države so pozvali, naj ne zapuščajo domov, če to ni nujno potrebno.

Na Češkem pa je zaradi dreves, ki so padla na daljnovode, brez elektrike ostalo več deset tisoč gospodinjstev, je poročala češka tiskovna agencija ČTK. V bližini mesta Jablonne nad Orlici ob poljski meji so morale reševalne službe iz avtomobila rešiti dve poškodovani osebi, ki ju je zadelo padlo drevo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.