Voznik avtobusa polomil železniške zapornice in zapeljal čez prehod

Črna kronika 01. Jul 202209:09 > 09:31 0 komentarjev
Avtobus
N1

Konec maja je voznik avtobusa pri Sevnici zapeljal čez železniški prehod, kljub temu da so bile spuščene zapornice. Pri tem je odlomil zapornico in nadaljeval vožnjo.

Policisti so bili o dogodku obveščeni 27. maja. Voznik avtobusa je vozil po regionalni cesti proti Sevnici in se najprej ustavil pred prehodom čez železniško progo, kjer so bile spuščene polzapornice. Voznik je nato kljub opozorilom speljal in trčil v spuščeno polzapornico ter jo odlomil. Po prečkanju tirov je pri drugi polzapornici ustavil, izstopil iz avtobusa, zapornico s fizično silo odstranil in nadaljeval vožnjo.

Policisti PP Sevnica bodo voznika avtobusa ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja ogrožanja javnega prometa z nevarnim dejanjem ali sredstvom. Grozi mu do tri leta zaporne kazni.

Policisti opozarjajo, da je zavorna pot vlaka dolga. V cestnem križišču se lahko izsiljevanje prednosti konča brez hujših posledic, na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo pa je to prej izjema, saj se vlak, ki trči v vozilo, velikokrat ustavi šele po več sto metrih. Pri nesrečah na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo policisti ugotavljamo, da so prisotni različni dejavniki, ki prispevajo k nepremišljenemu ali objestnemu ravnanju voznikov, od megle, slabega vremena do sončne bleščavosti, ki zmanjšujejo preglednost.

Nevarno je tudi preveč “rutinsko” prehajanje tirov (predvsem) lokalnih prebivalcev. Posebej nevarni so prehodi brez zapornic ali brez svetlobnih znakov ob zmanjšani vidljivosti. Voznikom zato svetujemo, naj ob zmanjšani vidljivosti ali preglednosti ob zaustavitvi vozila odprejo okna. Če bližajočega vlaka ne vidijo, ga lahko vsaj slišijo!

Žalostno je, da se neumnosti dogajajo tudi na prehodih, ki so pravilno zavarovani s svetlobnimi signali, s polzapornicami ali celo z zapornicami. V takšnem primeru ni za ravnanje voznikov nobenega opravičila, posebej če kljub prepovedi zapeljejo čez tire.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!