Voznik na Dolenjskem pijan vijugal po cesti

Črna kronika 26. Apr 202211:33 > 11:40 0 komentarjev
alkotest, policija
Foto: Bor Slana/ BOBO

Na Dolenjskem so policisti v ponedeljek obravnavali voznika, ki je pod vplivom alkohola vijugal po cesti. Novomeške policiste skrbi predvsem delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč, ki pri njih v zadnjih letih narašča. Zato bodo v naslednjih dneh pogosteje preverjali prisotnost drog in alkohola pri voznikih.

Dolenjski policisti so bili v ponedeljek okoli 19.30 obveščeni o nevarni vožnji voznika avtomobila, ki naj bi iz Lašč proti Dvoru vijugal. Voznika so izsledili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. Ker je imel 42-letni kršitelj v litru izdihanega zraka 0,96 miligrama alkohola, so mu odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo. O kršitvi so z obdolžilnim predlogom seznanili tudi sodišče.

Podatki kažejo, da so vozniki pod vplivom alkohola v letu 2021 na območju Policijske uprave Novo mesto povzročili 155 prometnih nesreč, kar je skoraj za četrtino več kot v letu 2020. V teh nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 15 jih je utrpelo hude poškodbe, še 61 je bilo lažje poškodovanih.

V letu 2020 so vozniki pod vplivom alkohola povzročili 126 prometnih nesreč, v katerih je ena oseba izgubila življenje. Hudo poškodovanih je bilo 13 ljudi, 40 jih je utrpelo lažje poškodbe. Od leta 2013 je na cestah na območju PU Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki pod vplivom alkohola, umrlo 28 ljudi.

“Predvsem nas skrbi, da na našem območju delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča,” so podatke komentirali na PU Novo mesto. Dodajajo, da je bil delež do leta 2019 pod 10 odstotki, lani pa je znašal že 12,3 odstotka. Največ alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je bilo v starostni skupini med 35 in 44 let ter med 25 in 34 let.

Novomeški policisti vse voznike pozivajo, naj vozijo le trezni. “Če so pili alkoholne pijače, naj ne sedejo za volan, ampak naj vozi nekdo, ki ni pil,” dodajajo policisti, ki opozarjajo tudi na upoštevanje vseh drugih predpisov. Na odgovorno ravnanje poleg voznikov opozarjajo tudi kolesarje in pešce, saj tudi pri njih alkohol pomeni tveganje. Policisti bodo zato v naslednjih dneh pogosteje preverjali psihofizično stanje voznikov, predvsem morebitno prisotnost drog ali alkohola.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!