Vzrok strmoglavljenja bo znan po preiskavi: manjša letala nimajo črnih skrinjic

Črna kronika 20. Maj 202316:09 > 21. Maj 2023 19:55 0 komentarjev

V gozdnatem delu Male Kapele na območju mesta Ogulin so reševalci v soboto zvečer našli ostanke letala, ki je nekaj po poldnevu izginilo z radarjev. Šlo je za malo motorno letalo Cirrus 20, registrirano na Nizozemskem, ki je bilo na letu z mariborskega letališča v Pulj. Nesreče ni preživel nihče izmed potnikov. Odgovor na vprašanja o vzrokih strmoglavljenja bo dala preiskava.

Nad naseljem Jezerane v hrvaški Liki je včeraj nekaj po poldnevu z radarjev izginilo malo motorno letalo Cirrus 20, ki je vzletelo z mariborskega letališča in bilo namenjeno v Pulj. Strmoglavljeno letalo, ki je ob padcu tudi zagorelo, so v gozdnatem delu Male Kapele na območju mesta Ogulin našli okoli 19. ure.

Kot sta potrdila glavni letalski inšpektor Danko Petrin in karlovška policija, nesreče ni preživel nihče izmed potnikov. Število teh sicer še ni potrjeno, glede na načrt leta pa naj bi bile v letalu tri osebe. Petrin je povedal, da je letalo poleg mehanskih poškodb uničil tudi ogenj. “Na kraju nesreče so našli zažgane razbitine, preživelih pa ni bilo. Potrebna bo analiza DNK, saj je stanje na kraju nesreče takšno, da natančnega števila oseb ni bilo mogoče vizualno ugotoviti. Kdo so potniki, lahko ugibamo, ne moremo pa trditi s 100-odstotno gotovostjo. Črne skrinjice na tako majhnih letalih ni,” je dejal Petrin.

“Načrt leta je znan. Vzletelo je z mariborskega letališča z namenom pristanka v Pulju, zakaj se je znašlo tukaj, pa ne morem povedati. Pilot sporoči pot z načrtom leta. In potem kontrola zračnega prometa to odobri ali ne. Ne vemo, ali je bila ta točka leta načrtovana,” je še povedal Petrin. V preiskavi bodo pridobili podatke kontrole zračnega prometa, komunikacijo, ki jo je ta imela s pilotom, radarske posnetke in druge podatke. “Potem bomo dobili celotno sliko in upam, da tudi odgovor na vprašanje, kaj in zakaj se je zgodilo,” je za N1 Zagreb dejal Petrin.

Trditve, da je bil vzrok za strmoglavljenje slabo vreme, je označil za ugibanja. “Slabe vremenske razmere še ne pomenijo samodejno, da so te bile tudi vzrok za strmoglavljenje letala,” je poudaril.

Potrdil pa je, da je šlo za nizozemsko letalo, v katerem so bili po načrtu leta trije potniki iz Nizozemske. Natančne podatke o identiteti žrtev, kot tudi o času in vzroku smrti, bo dala obdukcija.

Stik z letalom izgubljen nekaj čez poldne

Hrvaška kontrola zračnega prometa je operativni center civilne zaščite včeraj obvestila, da je okrog 12.30 manjše letalo Cirrus 20 z oznako PHYMC izginilo z radarjev severno od Jezerana.

V iskalni akciji je sodelovalo več kot sto pripadnikov civilne zaščite, policije, reševalcev postaj gorske reševalne službe iz Karlovca, Gospića in Ogulina ter lokalnih gasilcev. Aktivirane so bile tudi iskalne ekipe s psi. Za pregledovanje terena so uporabili brezpilotne drone, nad območje pa je poletel tudi helikopter hrvaške vojske.

Ker bi na delu območja, kjer je potekala iskalna akcija, lahko bile tudi mine, so morali biti reševalci še posebej previdni. Dodatne težave pri iskanju je povzročal gozdnat in neprehoden teren.

letalo, nesreča letalo, nesreča
Hrvaška reševalna služba
letalo nesreča letalo nesreča
Hrvaška reševalna služba
letalo nesreča letalo nesreča
Hrvaška reševalna služba
letalo letalo
Hrvaška reševalna služba

Po podatkih portala flightaware je letalo, registrirano na Nizozemskem, v petek popoldne z Dunaja priletelo v Maribor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!