Začetek pustnega časa v prometu zaznamovalo veliko pijanih voznikov

Črna kronika 04. Feb 202415:26 0 komentarjev
Test alkoholiziranosti
Foto: Bor Slana/Bobo

Policisti so ta konec tedna obravnavali več primerov prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki pod vplivom alkohola. V Ljubljani so obravnavali tudi prometno nesrečo treh avtomobilov, v kateri so se dva voznika in dva sopotnika lažje poškodovali, na Gorenjskem pa tri primere vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana, so v soboto okoli 5.30 obravnavali nesrečo na južni ljubljanski obvoznici iz smeri Kozarij proti Barju, ki jo je povzročil voznik osebnega vozila, ki je vozil z neprilagojeno hitrostjo in zato trčil v zadnji del vozila pred njim, nato pa še v obcestno ograjo. Pri tem se je voznik drugega vozila lažje poškodoval. Alkotest je pri povzročitelju nesreče pokazal 1,41 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. V teku je zbiranje obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

Policisti so bili v soboto okoli 18. ure obveščeni tudi o prometni nesreči v križišču Tomačevske in Clevelandske ceste v Ljubljani, v kateri sta bila udeležena voznika osebnih vozil. Ugotovljeno je bilo, da voznica osebnega vozila v križišču ni upoštevala prometnega znaka in je izsilila prednost vozniku vozila, ki je vozil po prednostni cesti. V trčenju se je povzročiteljica lažje poškodovala. Voznik, udeležen v nesreči, je medtem napihal 0,48 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Zoper oba voznika je bil uveden prekrškovni postopek.

Okoli 20. ure je prišlo do prometne nesreče v Volčjem Potoku. Ugotovljeno je bilo, da je voznik zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola, alkotest je pokazal 0,80 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, izgubil nadzor nad vozilom in zapeljal izven vozišča, kjer se je vozilo prevrnilo na streho. Voznik se je pri tem lažje poškodoval. Zoper njega bo uveden prekrškovni postopek in podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Nesreče z vinjenimi vozniki so obravnavali tudi policisti PU Kranj. V soboto nekaj pred 20. uro je 44-letni voznik zaradi nepravilnega premika trčil v parkiran avtomobil. Vozil je pod vplivom alkohola (0,58 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Policisti zanj vodijo prekrškovni postopek.

Danes nekaj čez polnoč pa so bili kranjski policisti obveščeni o prometni nesreči, v kateri je voznik z avtomobilom trčil v prometni znak. Policisti so kmalu izsledili 47-letnega povzročitelja prometne nesreče, ki je s kraja odpeljal. Vozil je tudi pod vplivom alkohola (0,90 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Zoper voznika je sprožen prekrškovni postopek za prometno nesrečo s pobegom. Za vožnjo pod vplivom alkohola pa bo z obdolžilnim predlogom predlagan pristojnemu okrajnemu sodišču, so v sporočilu za javnost navedli na PU Kranj.

Policisti opozarjajo, da alkohol oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. “Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasni odzivi, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot in tako dalje,” so navedli na PU Ljubljana. Voznike pozivajo, naj ne vozijo pod vplivom alkohola.

Trije gorenjski vozniki vozili brez vozniške

Ljubljanski policisti so sicer v soboto okoli 6.30 obravnavali tudi prometno nesrečo v križišču Chengdujske in Zaloške ceste v Ljubljani, v kateri so bili udeleženi trije avtomobili. Kot so ugotovili, je voznik, ki je vozil po Zaloški cesti, zapeljal v križišče in zavijal levo, s tem pa odvzel prednost vozniku, ki je v križišču vozil naravnost. Po trčenju je v drugo vozilo trčil še tretji voznik osebnega vozila, ki je vozil naravnost v nasprotni smeri. V nesreči so se dva voznika in dva sopotnika lažje poškodovali in so bili z reševalnim vozilom odpeljani v UKC Ljubljana. Policisti so zoper povzročitelja uvedli postopek.

Okoli 11.30 so obravnavali še prometno nesrečo na Tržaški cesti v Ljubljani, v kateri sta bila udeležena voznika osebnih vozil. Voznica je vozila na prekratki varnostni razdalji in trčila v voznika pred njo, ki se je pri tem lažje poškodoval. Zoper povzročiteljico sledi prekrškovni postopek.

Na PU Kranj pa so te dni obravnavali še tri primere hujših prometnih prekrškov vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja. 48-letniku, 25-letniku in 31-letniku so zato v petek in soboto zasegli avtomobile, z obdolžilnim predlogom bodo predlagani pristojnemu okrajnemu sodišču.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!