Zalezovanje v Izoli: povedala mu je, da je ne zanima, on pa jo je še nadlegoval

Črna kronika 22. Dec 202309:19 0 komentarjev
Nasilje nad ženskami
Foto: Denis Sadiković/N1

Izolski policisti so obravnavali primer zalezovanja. Kljub temu da je 33-letnica 32-letniku povedala, da ne želi imeti ničesar z njim, ji je še naprej pogosto pošiljal sporočila, jo klical in ji trkal po vratih. Policisti so moškemu izdali kazen zaradi kršenja javnega reda in miru. Pomembno je, da žrtve zalezovanje prijavijo policiji. Shranjujejo naj si vsa sporočila in druge morebitne dokaze.

Primorski policisti so v Izoli obravnavali primer zalezovanja, ki ga je izvajal 32-letnik. 33-letno žensko je pogosto klical in ji poslal več SMS-sporočil. Večkrat je prišel tudi do njenega stanovanja in trkal po vratih. Z ravnanjem ni prenehal, kljub temu da ga je večkrat opozorila, da z njim ne želi imeti ničesar.

V zadnjem dnevu so posredovali tudi policisti. 32-letniku so izdali plačilni nalog. Očitajo mu nasilno in drzno vedenje, kar velja za prekršek zoper javni red in mir.

Pomembno je, da žrtev storilca prijavi policiji

Zalezovanje se lahko začne tudi z ljubezenskimi prošnjami ali manipulacijami, je po lanskoletnem poskusu umora sredi Maribora, ko je takrat 22-letnik z nožem in sekiro hudo poškodoval dekle, povedala sociologinja dr. Jasna Podreka. V ozadju zalezovanja je običajno (preteklo) intimno razmerje ali pa zgolj zahteva po njem. Zalezovanje se praviloma stopnjuje.

Podreka žrtvam zalezovanja svetuje, naj shranjujejo vsa sporočila in druge dokaze, s katerimi bodo lahko pri organih pregona dokazovale, da oseba krši njihove meje in integriteto. Če se ženska počuti ogrožena, naj se ne giblje sama, ampak v spremstvu, dodaja. Poudarja tudi, da je zelo pomembno, da žrtev storilca ignorira, po potrebi tudi zamenja telefonsko številko. Zelo pomembno je tudi, da žrtve zberejo pogum in zalezovalce prijavijo na policijo. “Če gre za stopnjevanje, za ponavljajoča se vedenja, ki so povezana z grožnjami, se to lahko klasificira kot kaznivo dejanje,” je dejala Podreka.

Po grozovitem primeru iz Maribora je takratna notranja ministrica Tatjana Bobnar napovedala ustanovitev posvetovalnega telesa in možnost prevetritve zakonodaje na področju zalezovanja. Trenutno namreč 134.a člen kazenskega zakonika, ki opredeljuje kaznivo dejanje zalezovanja, kot zalezovanje določa ponavljajoče se opazovanje, zasledovanje ali vsiljivo prizadevanje za vzpostavitev stikov z določeno osebo ali njenimi bližnjimi, ki sočasno povzroči prestrašenost ali ogroženost. To kaznivo dejanje se preganja na predlog, kar pomeni, da mora posameznik podati prijavo na policijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!