Zaradi dopisovanja na Facebooku mu je grozil. Žrtev ostala brez 20 tisoč evrov

Črna kronika 02. Feb 202414:31 0 komentarjev
Facebook
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Novomeški policisti so prijeli 40-letnika, ki je osumljen izsiljevanja. Njegova žrtev je pred tem na Facebooku sprejela prošnjo za prijateljstvo z neznano žensko, s katero se je nato pogovarjal in ji tudi pošiljal fotografije. Nato je 40-letni osumljenec oškodovancu grozil, prestrašen oškodovanec pa mu je izročil več kot 20.000 evrov. Policisti menijo, da to ni osamljen primer in iščejo še druge žrtve 40-letnika.

Oškodovanec je na Facebooku od neznane ženske prejel prošnjo za prijateljstvo, ki jo je sprejel in si z njo začel dopisovati. Izmenjala sta si tudi fotografije. Ženska je nato oškodovancu predlagala, da bi se srečala, a je ta to zavrnil in komunikacijo prekinil, so zapisali na Policijski upravi Novo mesto.

Kasneje je oškodovanca poklical moški, ki se je izdajal za očeta domnevno mladoletne hčerke, s katero naj bi si dopisoval oškodovanec. V zameno za izbris komunikacije ga je začel izsiljevati za denar, grozil mu je s pretepom in ubojem. Oškodovanec se je prestrašil in v stiski 40-letniku izročil več kot 20.000 evrov. Tudi po prejemu denarja je osumljenec nadaljeval z izsiljevanjem in grožnjami.

Osumljenca, ki prihaja z območja Krškega, so kriminalisti prijeli v začetku januarja. S kazensko ovadbo so ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor.

40-letnik je osumljen kaznivega dejanja izsiljevanje. Za to je v kazenskem zakoniku predpisana kazen zapora do petih let. Enaka kazen je predpisana tudi za grožnje, ki bi škodovale žrtvini časti ali dobremu imenu.

Policisti menijo, da je žrtev še več

Na policiji ugotavljajo, da so 40-letnika v zadnjih desetih letih že petnajstkrat obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, kot so goljufija, zatajitev, tatvina in velika tatvina, ter kaznivih dejanj z elementi nasilja, kot sta rop in grožnja.

Primer kriminalisti še preiskujejo. Menijo namreč, da je žrtev izsiljevanja še več, vendar si zaradi strahu pred uresničitvijo groženj ne upajo poiskati pomoči oziroma kaznivega dejanja prijaviti policistom.

Policija občasno prejme prijave izsiljevanja prek spleta in družbenih omrežij. Med oškodovanci so največkrat mladoletne osebe, žrtve izsiljevanja pa so tako kot v opisanem primeru, tudi odrasli. Storilci izkoriščajo njihovo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost. Poleg finančne škode pa izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko, so še zapisali na policiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!