Žičniška nesreča v Italiji: kaj je šlo narobe?

Črna kronika 24. Maj 202110:33 > 11:01
Padec žičnice v Italiji
Italijanska policija/REUTERS

Po včerajšnji tragediji, ko je v nesreči kabinske žičnice v severni Italiji umrlo 14 ljudi, italijanske oblasti začenjajo preiskavo dogodka. Tožilec, pristojen za preiskavo, naj bi imenoval tehnične strokovnjake, ki bodo poskušali ugotoviti vzrok nesreče.

Med potjo na goro Mottarone nad jezerom Maggiore v severni Italiji se je strgal vlečni kabel kabinske žičnice, gondola pa je najprej padla približno 20 metrov globoko, nato pa se kotalila po strmini, dokler je niso zaustavila drevesa. Nesreča se je zgodila le dan po vnovičnem odprtju žičnice, ki je bila zaradi epidemioloških ukrepov od jeseni zaprta.

Preiskovalci bodo morali razjasniti, zakaj se je vlečni kabel pretrgal, pa tudi, zakaj je zatajil varovalni sistem, ki bi moral tudi v primeru pretrganja vlečnega kabla gondolo zadržati.

Upravitelj žičnice, družba Ferrovie del Mottarone, po poročanju časnika Le Repubblica prek odvetnika zagotavlja, da je bila naprava redno vzdrževana, zadnji podrobni pregled kablov, pri katerem so iskali morebitne strukturne nepravilnosti, pa so izvedli novembra lani, pri čemer niso odkrili nikakršnih težav. Tudi zadnji pregled pred vnovičnim odprtjem naj ne bi pokazal ničesar zaskrbljujočega.

Zamenjava vlečnega kabla je bila predvidena šele za leto 2029.

Je bila pa glede na fotografije, ki so se po nesreči pojavile na družbenih omrežjih, celotna naprava, ki je stara že več kot 50 let, v vsej prej kot zglednem stanju, čeprav naj bi leta 2016 v njeno posodobitev vložili več milijonov evrov.

Žičniške nesreče s smrtnim izidom so sicer v Italiji izjemno redke. Zadnja, ki jo je zakrivila človeška napaka, sega v črno kroniko iz leta 1976, ko se je v močnem vetru strgal kabel polne gondole, ki se je spuščala z gore Cermis pri smučarskem središču Cavalese v Dolomitih. Umrlo je 43 ljudi, s čimer gre za še vedno najbolj smrtonosno žičniško nesrečo v zgodovini. Se je pa leta 1998 na istem mestu zgodila še ena nesreča, v kateri je umrlo 20 ljudi, v tem primeru je tragedijo zakrivil pilot ameriške vojske, ki je s svojim letalom letel prenizko in pretrgal nosilni kabel gondole.