Številni navijači na münchenskem stadionu odeti v mavrične barve

Novice 23. Jun 202120:55 > 22:45 0 komentarjev
Tekma Nemčije in Madžarske
Reuters

V Evropskem parlamentu je bilo slišati obsodbe madžarskega zakona, ki se nanaša na pravice skupnosti LGBTIQ. Kritike poslancev so letele tudi na Uefo, ki se je izrekla proti osvetlitvi Allianz Arene z mavričnimi barvami. Parlament je v znak solidarnosti izobesil mavrično zastavo, podporo s pisanimi opravami in zastavami pa so izrekli tudi številni navijači na tekmi Nemčije in Madžarske.

Evropski parlament v Bruslju kot tudi pisarne parlamenta v državah članicah EU so v znak solidarnosti s skupnostjo LGBTIQ drevi izobesili mavrične zastave. To je na poziv poslanke Zelenih Terry Reintke danes odobril predsednik parlamenta David Sassoli.

Uefa je zavrnila zahtevo münchenskega mestnega sveta, da bi za nocojšnjo tekmo med Nemčijo in Madžarsko stadion obarvali v mavrične barve. Se je pa Nemška nogometna zveza (DFB) odločila, da bo gledalcem na stadionu Allianz Arena razdelila na tisoče mavričnih zastav. V barve mavrice na družbenih omrežjih so se odela tudi številna podjetja, kot so BMW, Telekom in Siemens, pa tudi stadiona v Kölnu in Frankfurtu, poroča nemška dopisnica TV Slovenija.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin se je v intervjuju za nemški die Welt odzval na dogajanje in ostre odzive po odločitvi, ki so jo sprejeli.

V znak solidarnosti so se številni navijači na tekmi evropskega prvenstva med Nemčijo in Madžarsko odeli v mavrične barve:

Tekma Nemčije in Madžarske Tekma Nemčije in Madžarske
Reuters
Tekma Nemčije in Madžarske Tekma Nemčije in Madžarske
Reuters
Tekma Nemčije in Madžarske Tekma Nemčije in Madžarske
Reuters
Tekma Nemčije in Madžarske Tekma Nemčije in Madžarske
Reuters

Na tekmi med Nemčijo in Madžarsko tudi kapetan nemške reprezentance Manuel Neuer nosi mavrični kapetanski trak.

Manuel Neuer
Christof Stache/REUTERS

Evropski poslanci ostro nad madžarski zakon

Madžarski parlament je minuli torek potrdil zakon, ki za mladoletne prepoveduje izobraževalne programe in vsebine o homoseksualnosti in transseksualnosti, kar je širom Evrope naletelo na burne odzive in obsodbe. “Mavrična zastava ni politična provokacija. Je znak spoštovanja temeljnih pravic, raznolikosti in človeškega dostojanstva,” je še poudarila poslanka Reintke.

Poslanec iz Evropske ljudske stranke (EPP) Jeroen Lenaers je danes ponovil besede predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da je madžarski zakon “sramota”, kritičen pa je bil tudi do odločitve Uefe, ki da skuša prepovedati mavrične barve kot politični simbol.

Ne gre za politiko, gre za enakopravnost, vključenost, temeljne pravice, in za te temeljne pravice se moramo vsak dan boriti, je dejal. Zato pričakuje, da bodo to v prihodnjih tednih storili tudi v Svetu EU, v katerem so zastopane države članice.

Podporo von der Leynovi je izrekel tudi vodja EPP v parlamentu Manfred Weber. “Evropa se zavzema za svobodo in strpnost. Sta temelj našega načina življenja in našega uspeha. Da bi to zaščitili, ni prostora za zakone, ki nasprotujejo temeljnim svoboščinam ljudi. V celoti podpiramo predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, da podpre te vrednote in naše zakone povsod v Evropi,” je zapisal na Twitterju.

Poslanka Levice Manon Aubry pa je ob svojem nastopu v okviru razprave, ki je potekala na temo priprav na vrh EU in migracij, razvila mavrično zastavo.

V Bruslju, kamor naj bi že danes pripotoval madžarski premier Viktor Orban, ki se bo v četrtek in petek udeležil vrha EU, bo v mavrične barve osvetljen tudi osrednji trg Grand Place, je napovedal župan Bruslja Philippe Close.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!