Odziv Čeferina: Uefa ne more biti orodje politike

Svet 23. Jun 202121:51 > 24. Jun 2021 14:12 2 komentarja
Aleksander Čeferin
Yves Herman/File Photo/REUTERS

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je v intervjuju za nemški die Welt dejal, da v mavrični zastavi, ki predstavlja skupnost LGBTQ, ni nič političnega. Želi pa si, da politiki športnih organizacij ne bi zlorabljali v politične namene.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je zavrnila zahtevo münchenskega mestnega sveta, da bi Allianz Areno med današnjo tekmo med reprezentancama Nemčije in Madžarske osvetlili v mavričnih barvah. Münchenski mestni svet je želel s tem izraziti nestrinjanje z madžarsko vlado. Ta je namreč sprejela zakon, ki omejuje pravice mladih do informiranja o homoseksualnosti in transseksualnosti.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je v intervjuju za nemški die Welt dejal, da v mavrični zastavi, ki predstavlja skupnost LGBTQ, ni nič političnega. “Toda poglejte, kaj se je zgodilo tukaj: prejeli smo pismo politika, ki je hotel narediti nekaj zato, da bi protestiral proti odločitvi vlade neke druge države. In zaradi tega je vsa zadeva navsezadnje politična,” je povedal.

“Uefa ne more biti orodje vsakega politika”

Dodal je, da se Uefa kot evropska nogometna zveza vedno zavzema za raznolikost, integriteto in enakost, in tako bo tudi v prihodnje. “Toda Uefa ne more biti orodje vsakega politika, ki nas pokliče in reče: Prosim, storite to in ono zoper tega ali onega. Oprostite, ampak to tako ne gre,” je poudaril in dodal, da je to v nasprotju s statutom organizacije.

“Če želite nasprotovati politiki neke države, prosim, za to ne zlorabljajte športnih organizacij. In skozi to bi se šport in politika mešala,” je poudaril. Kot je dodal, bodo v Uefi v naslednjih dneh sprožili tudi ustrezno akcijo. “Na tem področju smo bili vedno vključeni in še naprej bomo krepili našo zavezanost,” je izpostavil. Čeferin sicer izjave münchenskega župana Dieterja Reiterja, da je odločitev Uefe “sramotna”, ni želel komentirati, je pa povedal, da ga v “teh dneh nič več ne preseneča”.

Allianz Arena
Andreas Gebert/REUTERS

“Ne želimo, da bi nas uporabljali v populističnih akcijah”

Na vprašanje, ali je Uefa homofobna organizacija, je Čeferin odgovoril: “Dajte, no, prosim, dobro veste, da ni. In tudi sam osebno nisem. To smo dovolj pogosto dokazali. Toda ne želimo, da bi nas uporabljali v populističnih akcijah, to je edini razlog, da smo se tako odločili. Zaradi priljubljenosti nogometa nekateri želijo ta šport prepogosto izrabiti za lastne interese,” je izpostavil.

Nemška nogometna zveza je gledalcem na stadionu pred tekmo razdelila na tisoče mavričnih zastav. Čeferin ocenjuje, da je bila to dobra ideja, in jo podpira. “To je odločitev športne organizacije, ne politike. Tako bi moralo biti,” je še dodal za die Welt.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje