“Če bi se hiške prodajale za 270 tisoč evrov, jih ne bi šel nihče pogledat”

Gospodarstvo 25. Nov. 202120:00
Delite:
Cres
Foto: Primorje, d.d.

Če bi se hiške na Cresu na trgu prodajale za 270 tisoč evrov, jih ne bi kupil nihče. Ker pa se prodajajo na dražbi, je zanimanje zanje veliko, meni nepremičninska agentka Zarja Mavec. Slovenci se sicer zelo zanimajo za nakup nepremičnin na Hrvaškem, večinoma jih kupujejo zase, ne za oddajo.

Včeraj je stekla prva od sedmih dražb, na katerih se prek portala eBorza prodajajo počitniške hiške v naselju Stara Gavza na Cresu. Hiške so v lasti propadlega gradbenega podjetja Primorje, skupaj jih je na prodaj 38.

Včeraj so jih prodali pet, največ interesa je bilo za hiško ob robu naselja, ki je velika dobrih 40 kvadratnih metrov. Izklicna cena zanjo je bila 78 tisoč evrov, na koncu se je prodala za 360 tisoč evrov. Še eno hiško enake kvadrature so prodali za 270 tisoč evrov.

Stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec je povedal, da so glede na izid dražbe zadovoljni. Na vprašanje, ali bi lahko na prihodnjih dražbah hiške dosegle še višjo ceno, pa je dejal, da tega ne more vedeti, a je to vedno odraz ponudbe in povpraševanja, razpoloženja kupcev in splošnih razmer.

Nakup na dražbi ni vedno dober

Zarja Mavec, lastnica in direktorica nepremičninske agencije Inalbea, je dejala, da je nakup stanovanja na dražbi vedno dražji kot na trgu. “Če bi se na trgu te hiške prodajale za 270 tisoč evrov, jih ne bi šel nihče pogledat,” je pojasnila in dodala, da se na dražbah kupci zapičijo v eno stvar, ki jo hočejo imeti, zato te nepremičnine dosežejo tako visoko ceno. Podobno se po njenih besedah dogaja tudi na dražbah manjših stanovanj v Ljubljani.

Zarja Mavec
Foto : Posnetek zaslona/Zoom

Kot je dejala, se Slovenci po poletnih počitnicah oziroma septembra pogosto obračajo na agencijo in sprašujejo, kaj se prodaja ob morju. “Vse več ljudi si išče nekaj na morju oziroma na samem. Verjetno je to tudi zaradi epidemije, predvsem pa zato, da se lahko umaknejo. Ne želijo nečesa velikega, ker si tega velikokrat ne morejo privoščiti.”

“Slovenci so zelo vezani na hrvaško primorje”

Visoke cene, ki so jih dosegle te hiške, so po besedah Mavec odraz tega, da je takih nepremičnin na lepih mikrolokacijah malo, Cres je še kar dostopen iz Slovenije. Visoke cene so tudi odraz tega, da gre za stare projekte, ki so jih zgradili v osemdesetih letih, ko se je še lahko gradilo ob obali. “Te nepremičnine so zelo iskane. Slovenci so zelo vezani na hrvaško primorje,” je dodala.

Na vprašanje, kdo so kupci teh stanovanj, je Zarja Mavec dejala, da kupuje srednji sloj. Večinoma so to družine z otroki, ki že imajo svoje stanovanje v Sloveniji. “Pred nekaj leti so si kupovali dvosobna stanovanja v Ljubljani, da bi jih oddajali na portalu Airbnb, to se je nehalo. Potem se je to premaknilo v Kranjsko Goro in na morje.”

Nepremičnine na Hrvaškem kupujejo zase, ne za Airbnb

Na vprašanje, zakaj Slovenci kupujejo nepremičnine na Hrvaškem, je Mavec pojasnila, da gre bolj za lastne potrebe kot namen oddajanja po Airbnb. Na hrvaških otokih in v Istri so sicer tudi agencije, ki skrbijo za Airbnb stanovanja, a se Slovenci za to ne odločajo pogosto. “Slovencem, ki tega niso vajeni, plačevanje za to storitev večkrat postane predrago. Ta storitev je velikokrat predraga za nekoga, ki kupi. Povečini kupujejo zase,” je dodala.

O oddajanju teh nepremičnin začnejo razmišljati šele po nekaj letih, ko ugotovijo, da je stanovanje prazno. Nekateri pa nepremičnine po prenovi ne želijo oddati, ker mislijo, da bodo najemniki to uničili. Še posebej starejše generacije, ki so blizu pokoja ali v pokoju, kupujejo bolj zase. Mlajše družine pa že razmišljajo, da bi mogoče čez leto nepremičnino oddale. Ob nakupu hišk na Cresu je Mavec opozorila, da tu čez leto ni sezone, zato bo oddajanje takrat težje. Zato je treba biti pri nakupu takšnih nepremičnin realen.

Hrvaška je zanimiva tudi za Avstrijce, ki nepremičnine kupujejo predvsem v Istri, saj je dostopna z avtomobilom. V nekoliko južnejših predelih, na primer v Dalmaciji, pa so nepremičnine zanimive za Nemce in Nizozemce, je dejala Zarja Mavec. V zadnjih letih zanimanje za Hrvaško zelo raste. Kot je povedala sogovornica, rastejo tudi cene parcel, veliko se prodajajo tudi t. i. vile, lepše hiše z bazeni. Te se prodajajo tudi po 800 tisoč evrov, kupci so v tem primeru bolj Nemci in Avstrijci. Ljudje nepremičnine kupujejo, čeprav je cestna povezava do njih slaba, infrastrukture ni.

Komentari

Vaš komentar