Bi se morali redno testirati tudi cepljeni?

Koronavirus 25. Nov. 202106:32 > 09:448 komentarjev
Delite:
PCR test
Foto: PROFIMEDIA

Tako med okuženimi kot med hospitaliziranimi zaradi covida-19 je vse več cepljenih, okrog tretjina. Je čas, da se obvezno redno testiranje uvede tudi za cepljene?

Delež cepljenih med okuženimi se veča. V zadnjih desetih dneh (8–18. november) so okužbo potrdili pri 37.842 ljudeh. Med njimi je bilo 13.124 cepljenih, to je približno 35 odstotkov. Delež se je v zadnjih mesecih povečal. Enajstega avgusta je bilo med okuženimi 14 odstotkov cepljenih, 11. septembra 22 odstotkov in 11. oktobra 35 odstotkov. Od takrat število okuženih strmo narašča, delež cepljenih med njimi pa ostaja na približno enaki ravni.

delež cepljenih

“Gre za pričakovan rezultat, podatki iz Slovenije kažejo povsem enako kot tuje raziskave,” pojasnjuje biologinja in znanstvena novinarka dr. Zarja Mušič. “Prvi razlog za naraščanje okužb med cepljenimi je, da so ob visoki prisotnosti virusa v populaciji bolj ogroženi tudi oni. Drugi razlog pa, da zaščita, ki jo nudi cepljenje, sčasoma upada. Ob okužbi z različico delta se virus hitreje namnoži v nosno-žrelni sluznici, zato količina protiteles, ki nastanejo po cepljenju, ne zadošča, da bi okužbo ustavila. Celična imunost (celični spomin), ki je druga oblika zaščite, ki jo ustvari cepljenje, pa še vedno sorazmerno dobro ščiti pred hudim potekom bolezni.”

Ker tudi ta zaščita sčasoma upade, še posebej pri starejših od 65 let, je zanje zelo priporočljiv poživitveni odmerek, ki nudi visoko zaščito, in to tudi pred okužbo. Do zdaj ga je prejelo malo manj kot 250 tisoč prebivalcev.

Z vsaj enim odmerkom je zdaj cepljenih skoraj 1.224.000 prebivalcev, to je 64 odstotkov odraslega prebivalstva. Bi bilo epidemiološko smiselno, da se redno testirajo tudi oni? “Vsak, ki je cepljen, se mora zavedati, da lahko zboli,” pravi infektologinja in vodja svetovalne skupine dr. Mateja Logar. “Pomembno je, da gredo ob kakršnihkoli simptomih cepljeni na PCR-test.”

Čeprav je čas kužnosti pri cepljenih krajši, so v dneh po okužbi enako kužni kot necepljeni, kar pomeni, da lahko virus prenesejo tudi na ljudi v svoji okolici.

Če cepljeni nimajo simptomov, tudi če so okuženi, pa je verjetno, da je koncentracija virusa premajhna in ga s hitrimi antigenskimi testi ne bi zaznali. Vodja svetovalne skupine meni, da redno obvezno testiranje cepljenih ni smiselno. Takega režima nimajo niti v drugih državah, še dodaja.

Zbranih podatkov, koliko umrlih covidnih bolnikov je bilo cepljenih in koliko necepljenih, nimamo. Na NIJZ pravijo, da bo analizo mogoče narediti šele čez nekaj mesecev. Podatke v evidenci umrlih, ki vsebuje tudi osnovni in neposredni vzrok smrti, od izvajalcev namreč prejemajo s precejšnjim časovnim zamikom. Poleg tega pa potrebujejo tudi čas, da podatke o vzrokih smrti ustrezno pregledajo in klasificirajo v skladu z navodili Svetovne zdravstvene organizacije.

S covidom-19 in zaradi covida-19

Prejšnji teden je bilo v bolnišnicah 68 odstotkov necepljenih, ostali so bili hospitalizirani s covidom-19, čeprav so cepljeni. Kot pojasni predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana dr. Tatjana Lejko Zupanc, se pri njih zdravijo tako bolniki, ki imajo resno okužbo dihal oziroma tako imenovano covidno pljučnico, kot bolniki, ki so hospitalizirani predvsem zaradi drugih bolezni, a imajo tudi covid-19. “Zelo veliko cepljenih starejših bolnikov ni v bolnišnici zato, ker bi imeli covidno pljučnico, ampak so padli in si zlomili nogo, imeli miokardni infarkt, možgansko kap, psihiatrično poslabšanje … in se je ob presejalnem testiranju ugotovilo, da so tudi pozitivni na koronavirus. Tudi ti so na naših covidnih oddelkih,” pojasni Lejko Zupanc.

Med hudo bolnimi, ki potrebujejo intenzivno terapijo, je cepljenih manj, okrog četrtina. “Imamo tudi cepljene, nekateri so imunsko kompromitirani ali zelo bolni, nekateri so tudi brez pridruženih bolezni, ampak jih je zelo malo. Moj občutek je, da je potek bolezni pri njih blažji kot pri necepljenih,” pove vodja intenzivne enote UKC Maribor dr. Alenka Strdin Košir. “Matematika je preprosta, če bi zdravili samo cepljene, ki so tu, bi to zmogli brez vsakršnih težav.”

Tudi predstojnica ljubljanske infekcijske klinike pravi podobno. “Nismo še delali analize, ampak imam vtis, da je potek pri tistih, ki so imeli covidno pljučnico, lažji, če so cepljeni.”

intenzivna
Foto : N1
Komentari

Vaš komentar