Počivalšek: Zalog je dovolj, pomanjkanja goriv v Sloveniji ne bo

Gospodarstvo 14. Mar 202215:34 > 18:18 0 komentarjev

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je potrdil, kar smo na N1 Slovenija že razkrili - namreč, da boste od jutri za liter dizla odšteli 1,541 evra, za liter 95-oktanskega bencina pa 1,503 evra. Vlada je uredbo, s katero želi omejiti divjanje cen pogonskih goriv, sprejela danes popoldan, veljala pa bo 30 dni.

Ta teden se je obetala še ena podražitev bencina, dizla in kurilnega olja. Dizel bi lahko stal tudi že okoli 1,80 za liter, najbolj prodajani bencin pa okoli 1,65 evra za liter. Skladno z napovedmi in pričakovanji je vlada intervenirala ter sprejela uredbo, s katero za naslednjih 30 dni določa najvišjo ceno 95-oktanskega bencina in dizla. Da bo to storila, je dopoldan v parlamentu napovedal predsednik vlade Janez Janša.

Kot smo na N1 ekskluzivno poročali, boste od torka za liter dizla odšteli 1,541 evra, za liter 95-oktanskega bencina pa 1,503 evra. To je popoldan na novinarski konferenci potrdil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ceno so izračunali na podlagi sedemdnevnega reprezentativnega povprečja cen, ki ga ministrstvo za infrastrukturo pošilja Evropski komisiji, je pojasnil minister.

Danes je na Petrolu (izven avtocestnega križa) cena za liter bencina 1,56 evra, dizla pa 1,67 evra, torej se bodo cene zdaj znižale za šest oziroma 13 centov. Na bencinskih črpalkah madžarskega MOL-a in OMV pa danes bencin stane 1,60, dizel pa 1,735, kar pomenim da bodo od jutri za deset oziroma za slabih 19 centov nižje.

Vladna uredba, ki določa najvišje maloprodajne cene goriv, bo veljala 30 dni, je pojasnil Počivalšek. Če se bodo cene nafte na svetovnih trgih še naprej zviševale, pa je pričakovati, da bo vlada uredbo podaljševala. Počivalšek je dejal, da se na drugi strani lahko zgodi tudi to, da se bodo cene zniževale in bo regulirana cena celo previsoka.

V uredbi predlagane cene precej nižje od tržnih, ki jih izračunavajo trgovci. Kdo bo kril izpad, so novinarji Počivalška večkrat vprašali, a ni jasno odgovoril. Je pa poudaril, da ne želijo bremeniti trgovcev ali morda katerega celo odgnati, iz česar bi lahko sklepali, da (večjega) posega v marže ne bo.

Kot je še povedal Počivalšek, so bili nekateri naši trgovci “preveč in predolgo vezani samo na rusko nafto. Ne želimo, da bi zaščitili samo eno stran, zaščiti moramo tudi trgovce, kajti ni naš interes, da bi v Sloveniji ostal samo en dobavitelj pogonskih goriv. Prav zato bomo v naslednjih 30 dneh lahko še reagirali, če bodo tako narekovale potrebe. Ključni cilj zdaj pa je umiriti naraščajoče cene goriv, prav tako je zalog v Sloveniji dovolj in je strah, da bo jih zmanjkalo, odveč,” je dejal.

Cene rastejo iz več razlogov, je še dejal minister. Tako zaradi povpraševanja po energentih kot zaradi vojne v Ukrajini.

V opoziciji pozdravljajo regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov

Predstavniki opozicijskih strank pozdravljajo napoved o regulaciji maloprodajnih cen naftnih derivatov z namenom blaženja krize zaradi vse dražjih goriv. Po mnenju opozicije je to korak v pravo smer, ob tem pa apelirajo na vlado in koalicijo, naj pred volitvami ne sprejema finančno nevzdržnih zakonov. Vir: STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!