Ali je res, da bo Viber plačljiv?

Slovenija 11. Mar 202216:53 > 17:07 3 komentarji
viber
PROFIMEDIA

Nekatere uporabnike brezplačne aplikacije za komuniciranje so danes neprijetno presenetile objave na spletu, da bo Viber odslej zaračunaval svoje storitve.

Številne Slovence je neprijetno presenetilo sporočilo, da bo Viber – aplikacija, ki uporabnikom omogoča brezplačno klicanje in pošiljanje sporočil – svoje storitve od nedelje dalje zaračunaval. Vsako poslano sporočilo naj bi uporabnika stalo pet centov. V sporočilu, ki kroži na forumih, piše: “Če imaš deset kontaktov, jim pošlji to sporočilo. Na ta način se bo videl aktivni uporabnik in modri znak in boš ostal brezplačen (tako kot je vpisano v dokumentu). Viber bo stal 5 centov za sporočilo.”

Da gre za očitno lažna sporočila, je za N1 potrdil Tadej Hren z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SiCert. “Sicer uradnih poročil še ni, a vsake toliko se pojavijo podobna lažna sporočila, ki krožijo med uporabniki. Pred leti je odmevalo, da bo za uporabnike Facebook postal plačljiv, podobna lažna sporočila pa so krožila prek Messengerja,” je pojasnil in dodal, da se takšne dezinformacije pojavljajo v valovih.

Viber
Posnetej zaslona/Viber

Vsak, ki prejme podobno sporočilo, je najbolje, da to preveri na uradnih straneh aplikacije. “Če na uradnih profilih Viberja ne piše, da bo aplikacija res plačljiva, lahko razberemo, da gre za izmišljotino,” je dodal Hren. In res, na spletnih straneh Viberja nismo zasledili, da bo komuniciranje z aplikacijo plačljivo. Konkretnega odgovora, kdo sproži tovrstna sporočila in zakaj, sogovornik ne pozna. “Mogoče je v ozadju objestnost oziroma pošiljatelj poskusi, kako daleč bo njegovo sporočilo šlo.”

Pazite se sporočil, ki vsebujejo povezave

Se pa včasih pojavijo verižna sporočila s škodljivimi povezavami. “Tu moramo biti bolj pazljivi, saj lahko gre za phising napad, pri čemer se želijo napadalci okoristiti z osebnimi podatki.” Kot dodaja strokovnjak, je najbolje, da tovrstna sporočila preprosto ignoriramo. Hren pravi, da v Sloveniji od 24. februarja, ko se je začela vojna v Ukrajini, ne zaznavajo porasta sumljivih primerov. “Situacijo podrobno spremljamo, a zaradi vojne za zdaj še ni posebnih dogodkov.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje